19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Se stari kad(av)ri vračajo? Viri omenjajo Melito Župevc, Sebastjana Selana in celo Janija Möderndorferja

Piše: Tomaž S. Medved

Čeprav velja Gibanje Svoboda za stranko »novih obrazov«, pa kadrovske priprave na umestitev nove vlade kažejo marsikaj drugega. Še več: v »prvo ligo« naj bi se vrnilo kar nekaj starih kadrov iz »starih« strank tranzicijske levice.  

Kot je znano, z Gibanjem Svoboda kot tiskovna predstavnica že nekaj časa sodeluje izkušena Petra Škofic, ki je znano ime že iz časov LDS. Nazadnje je delala za Lutkovno gledališče Ljubljana, sedaj pa se spet vrača k svoji stari ljubezni – politiki. Postala naj bi celo vodja kabineta novega premierja Roberta Goloba.

Velika vrnitev  Ropove »pridne čebelice« Melite Župevc 

Golobova vlada pa naj bi dobila tudi državno sekretarko za strateško komuniciranje. To naj bi postala nekdanja poslanka SD Melita Župevc, ki je svojo kariero začela kot novinarka na Pop TV (podobno kot sedanja evroposlanka iz vrst LMŠ Irena Joveva, no, slednja je najprej delala na STA in nato na Pop TV). Tako kot Petra Škofic je tudi Župevčeva delala kot tiskovna predstavnica v službi LDS, nato pa jo je skupaj s svojim partnerjem, nekdanjim premierjem in nekdanjim predsednikom LDS Antonom Ropom ucvrla v SD, kjer je bila prav tako najprej tiskovna predstavnica, a je vmes delala tudi v volilnem štabu predsednika Danila Türka, leta 2008 pa je bila izvoljena za poslanko na listi SD. Leta 2011 pa je kandidirala na listi Pozitivne Slovenije in dobila še en mandat, po letu 2014 pa je odšla k agenciji Pristop.

Melita Župevc in Anton Rop sta pred petnajstimi leti prebegnila iz LDS v SD. Rop je nato odšel na dobro plačano delovno mesto v Bruslju, nekdanja poslanka Župevčeva pa se po nekajletnem delu v Pristopu vrača v “prvo ligo” politike. (foto: Wikipedia)

Pred dobrim mesecem dni pa so nekateri mediji poročali, da »njen« Anton Rop, ki je po odhodu iz slovenske politike (leta 2010) odšel v Evropsko investicijsko banko, toži državo za 127 tisoč evrov zaradi po njegovem mnenju neupravičenega pregona v zadevi izdaja tajnih podatkov, je bil danes zaslišan na ljubljanskem okrožnem sodišču. “Bil sem po krivem obtožen in pravnomočno oproščen,” je po obravnavi na vprašanje, zakaj tožba proti državi, na kratko odgovoril Rop. In čisto mimogrede: odvetnika si je Rop najel iz odvetniške pisarne Mira Senice. Rop je lani postal lastnik privlačne počitniške hiše v Vodnjanu v Istri (s pogledom na »Titove« Brione). Med vplivnimi botri iz ozadja naj bi Ropa »pokril« Janez Zemljarič, a tudi Rop očitno ni brez vpliva. Dve leti po šokantnem porazu LDS je namreč nahrulil Zorana Jankovića, češ naj ne pozabi, da ga je on (Rop) nastavil na vrh Mercatorja.

Möderndorfer kot slamnati županski kandidat? 

In ko smo že pri Zoranu Jankoviću: slednji spet napoveduje novo kandidaturo za ljubljanskega župana, medtem ko Požareport tudi omenja namero Gibanja Svoboda, da bi za svojega županskega kandidata predlagala – propadlega poslanca Janija Möderndorferja, človeka, ki je v življenju zamenjal že veliko političnih strank. Möderndorfer, ki je bil nekoč pod Jankovićem že podžupan, je namreč zamudil zgodovinsko priložnost, da bi se v DZ prebil preko liste Gibanja Svoboda in tako ostal zunaj parlamenta (nazadnje je bil poslanec LMŠ, kamor je prestopil iz SMC). A kot kaže, bo šlo tu bolj za slamnato kandidaturo in zelo verjetno je v ozadju dogovor, da bo Möderndorfer morda po novem spet ljubljanski podžupan, če zanj ne bo prostora v kateri od vladnih služb. V parlament se namreč ne more vrniti, viri pa trdijo, da se je pred leti sprl tudi z Jankovićem. Njegova usoda je tako odvisna od dogovorov med Golobom in “Zokijem”.

Če bo vodenje Sove spet prevzel Sebastjan Selan, bo takšna kadrovska odločitev še bolj na stežaj odprla vrata za političnim zlorabam tajne službe. (foto: STA)

Obveščevalec iz SD, ki predstavlja konkurenco Damirju Črnčecu 

Med političnimi kadri iz nabora SD pa velja omeniti tudi govorico, da se na vrh Sove vrača Sebastjan Selan, ki je bil direktor Sove že v času Pahorjeve vlade, trenutno pa še deluje v gospodarstvu. Omenjalo se ga je kot možnega agenta, ki naj bi sodeloval pri snemanju pogovorov gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v aferi z maskami. Vendar je Selan v pogovoru za Delo to odločno zanikal, obenem pa napovedal angažiranje v politiki: »… resno razmišljam o tem, da bi se aktivno vključil v politično življenje zato, da preprečim nadaljnjo gospodarsko škodo, ki se dela Sloveniji, in da opozorim na vse politične aktivnosti, ki vodijo v smer, ki ni dobra za prihodnost demokracije v naši državi.« Seveda se načrt ni uresničil, saj ga tudi med poslanskimi kandidati SD ni bilo.

No, kot direktor Sove pa je bil Selan zagovornik sprememb arhivskega zakona v smer večjega zapiranja arhiva nekdanjih komunističnih tajnih služb. Po podatkih Požareporta naj bi Selan inštruiral sedaj že nekdanjega predsednika parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Matjaža Nemca, ki je po novem postal evropski poslanec. Leta 2013 je Bojan Požar objavil članek o vpletenosti Selana in nekdanjega agenta Sove Sandija Bonace (kasneje vidnega člana Pozitivne Slovenije) pri zalezovanju nekaterih slovenskih politikov. Kar je seveda groba zloraba tajne službe. Selan in Bonaca sta Požarja tožila – in tožbo izgubila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine