13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Se Slovenski vojski obeta lepša prihodnost? Obrambni minister Tonin in predsednik republike Pahor izpostavila pomen naložb v vojsko; s posebnim zakonom zanje 780 milijonov evrov v šestih letih

Obrambno ministrstvo s predlogom zakonom o investicijah na obrambnem področju načrtuje v prihodnjih šestih letih za 780 milijonov evrov investicij v Slovensko vojsko, je danes povedal obrambni minister Matej Tonin. Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da bo to vojski zagotovilo, da “še naprej ostane vojaški steber slovenske varnosti”.

 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Pahor in minister Tonin sta si danes na Babnem polju na povabilo Slovenske vojske ogledala predstavitev vojaških aktivnosti v okviru niza vaj Preskok 2020.

Slovenska vojska se že sodeč po imenu vaje Preskok sooča s tem, da “preskoči v neko novo realnost, da se zna soočiti s krizo, ki jo je povzročil novi koronavirus, predvsem pa da zna delovati tudi v oteženih okoliščinah,” je poudaril minister. Vaja je posebna, ker ne poteka na osrednjih vadiščih, pač pa v občinah, kjer so pripadnike Slovenske vojske po njegovih besedah dobro sprejeli. Na ta način želijo po besedah ministra vojsko še bolj približati ljudem.

Tonin je ob tej priložnosti razkril tudi nekatere načrte glede prihodnjega razvoja Slovenske vojske. Ponovil je, da si bo prizadeval za spremembo zakona o obrambi in zakona o investicijah na obrambnem področju. Glede prvega po njegovih besedah že tečejo pogovori z opozicijskimi poslanskimi skupinami, saj zakonske spremembe potrebujejo dvotretjinsko večino v DZ. Z njimi želijo zlasti urediti status slovenskega vojaka po 45. letu. “Najboljši promotor Slovenske vojske je zadovoljen vojak,” je pojasnil.

Glede zakona o investicijah na obrambnem področju pa je Tonin izrazil zadovoljstvo, da sta ministrstvo za obrambo in ministrstvo za finance v torek uskladili končno različico besedila. Tonin se zdaj podaja na koalicijsko usklajevanje po podporo predlogu, ki predvideva 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih za investicije v Slovensko vojsko.

Pahor je dodal, da potrebnih velikih investicij v vojsko ni mogoče vedno načrtovati samo na obdobju ene vlade, pač pa na daljše obdobje, v tem primeru s šestletnim ciklusom, vrednim tričetrt milijarde evrov. “To bo Slovenski vojski zagotovilo, da bo še naprej vojaški steber Slovenske varnosti,” je povedal.

V izjavi za medije po prikazu vaje je predsednik republike tudi izpostavil, da je Slovenija varna država. To dojema kot enega velikih uspehov države po osamosvojitvi. Poudaril je, da Slovenija v svetu nima sovražnikov, ima pa ogromno prijateljev in dobiva še nove. “To je dosežek, ki je zasluga varnostnega sistema,” je dejal predsednik republike in ob vojski izpostavil tudi policijo in druge dejavnike.

Ogleda današnje vaje, v okviru katere so območje Babnega polja večkrat preleteli tudi ameriški lovci F16 in slovenski pilatusi, so se poleg vrhovnega poveljnika obrambnih sil in ministra udeležili še nekateri visoki gostje, med njimi ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard, predsednik odbora DZ za obrambo Samo Bevk in državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.

Na vaji Preskok 2020, ki poteka na širšem območju Slovenije in ob podpori lokalnega prebivalstva, se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske urijo zlasti v taktičnih postopkih. Začela se je 11. maja in bo trajala do 19. junija, na njej pa je oz. še bo sodelovalo do 2500 pripadnic in pripadnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine