17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Se SAZU oz. njen predsednik dr. Peter Štih distancira od izjave, ki sta jo v javnost lansirala dr. Tine Hribar in dr. Renata Salecl? Preberite, kaj je zapisal

Poročali smo že (TUKAJ) o izjavi, ki jo je v teh dneh objavila Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), v njenem imenu dr. Tine Hribar in dr. Renata Salecl. Izjava obtožuje vlado avtoritarnega ravnanja zaradi ukrepov proti epidemiji covid19, čeprav je marca letos SAZU objavila povsem drugačno izjavo.

 

Na predsednika SAZU akademika dr. Petra Štiha je zato naše uredništvo naslovilo nekaj novinarskih vprašanj in sicer ali se kot predsednik SAZU strinja s to aktivistično izjavo. Če se, to pomeni, da se tako ugledna institucija, kot je SAZU, spušča na raven aktivistične dnevne politike. O nekaterih ukrepih vlade v času epidemije je namreč odločalo tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije, a jih ni zadržalo. Zanimalo nas je, kako predsednik SAZU gleda na takšno povsem politikantsko izjavo, ki ni vredna institucije, ki jo domnevno zastopa in ali bo kot relativno novi predsednik SAZU dopuščal, da se tako pomembna institucija, kot je SAZU, zlorablja za politične potrebe in da postaja orodje v rokah lobijev iz ozadja.

Na novinarska vprašanja nismo dobili direktnega odgovora, saj nas je po pooblastilu predsednika SAZU sekretarka predsedstva Eva Polanc usmerila na splošno pojasnilo, ki ga je Štih objavil na spletni strani SAZU. »Zaradi v medijih večkrat napačno predstavljenih dejstev v zvezi z izjavo Za izhod iz pandemije in avtokracije z dne 16. novembra 2020 SAZU pojasnjuje, da imajo njena delovna telesa pravico do samostojnih izjav za javnost na področju svojega delovanja. Izjava Za izhod iz pandemije in avtokracije je izjava Komisije za človekove pravice pri SAZU in ne izjava SAZU. Akademija se je s svojo Izjavo SAZU ob pandemiji koronavirusa, ki jo je sprejel njen Izvršilni odbor, v javnosti oglasila že ob prvem valu pandemije 26. marca 2020,« je zapisal dr. Štih.

Po zapisu sodeč se torej predsednik SAZU skupaj z zborom akademikov distancira od izjave, ki sta jo v javnost lansirala Saleclova in Hribar.

Ob tem velja spomniti, da je akademik dr. Tine Hribar – ne glede na stalno »antijanšistično« razpoloženje svoje žene dr. Spomenke Hribar že od leta 1992 dalje – leta 2004 sodeloval pri ustanovitvi Zbora za republiko in s tem vsaj posredno podprl desnosredinsko opcijo, ki je istega leta na volitvah zmagala in prevzela oblast. No, očitno se je tudi to obdobje do levičarskega vulgoliberalizma kritičnega filozofa dr. Hribarja končalo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine