9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Se Šarčevi koaliciji lahko ponesreči proračunski projekt? Danes bodo državni svetniki odločali o vetu na novelo zakona o izvrševanju proračuna

Državni svet bo danes odločal o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna, ki je potrebna za izvajanje sprejetega rebalansa letošnjega proračuna. Razlog za predlagani veto je po navedbah svetnikov iz vrst interesne skupine lokalnih interesov prenizka povprečnina.

 

Predstavniki lokalnih skupnosti so prepričani, da dvig povprečnine na 573,5 evra, o katerem so se občinska združenja z vlado dogovorila v začetku novembra lani, ne pokriva stroškov v občinah, nastalih na podlagi sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja, ki je bil sklenjen mesec dni pozneje. Razlika gre v breme lastnih sredstev občin, kar je nesprejemljivo, opozarjajo predstavniki lokalnih skupnosti v DS.

Pobuda za veto ni bila nepričakovana, saj je državni svet z njim zagrozil že na seji teden dni pred sprejetjem proračunskih dokumentov. Te je državni zbor sprejel 6. marca. Ker drugi dom parlamenta na more vložiti odložilnega veta na odlok o rebalansu letošnjega proračuna, ga predstavniki lokalnih interesov predlagajo za novelo zakona o izvrševanju proračuna.

Če bo predlog za veto na seji državnega sveta dobil zadostno podporo – v 40-članskem DS ima interesna skupina lokalnih interesov 22 članov -, bo moral DZ o zakonu odločati vnovič. Takrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, 46 glasov.

Na glasovanju v DZ minuli teden sta sicer predlog rebalansa in novele zakona o izvrševanju proračuna podprli tudi Levica in SNS, tako da sta dokumenta dobila 55 glasov. A v primeru zapletov pri podpisovanju sporazuma o sodelovanju med vladajočo manjšinsko koalicijo in Levico bi bila vnovična podpora zunajkoalicijske partnerice lahko vprašljiva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine