18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Še pomnite? Milan M. Cvikl močno obremenjen s škandali – sedaj pa naj bi (spet) postal minister??

Piše: Peter Truden

V javnosti že nekaj dni krožijo prva kadrovska imena bodoče koalicije. Že prvi predlogi so pokazali, da bomo v novem mandatu imeli opravka s škandali. Tako se med ministri iz kvote SD kot morebitnega ministra za gospodarstvo omenja Milana M. Cvikla, sicer nekdanjega poslanca, ki je v času prve Janševe vlade skupaj z Antonom Ropom prestopil iz LDS v SD in v aferi Patria odigral umazano vlogo.

Cvikl se je namreč takrat kot predsednik preiskovalne komisije ukvarjal z nakupi kolesnikov 8 krat 8, zaradi izbire “napačnega” ponudnika je tranzicijska levica sprožila afero, s katero je tedanjega in sedanjega predsednika vlade Janeza Janšo spravila v zapor. Tedanji obrambni minister Karl Erjavec se je kazni elegantno izognil, sedaj pa se skuša spet vrniti v politiko. No, kakorkoli že, Cvikl je bil za svojo raboto bogato nagrajen z dobro plačano službo na evropskem računskem sodišču v Luksenburgu, sedaj pa naj bi spet vstopil v slovensko politiko, kjer je bil nekoč že minister za evropske zadeve. Ali, kakor je dejal podpredsednik državnega zbora v mandatu 2004-2008, tedanji poslanec DeSUS, sicer zdravnik in ljubiteljski zgodovinar Vasja Klavora: “Vse je mogoče pri vas, gospod Cvikl.”

Cviklove afere imajo nedvomno zelo dolgo brado. Časopis Delo je leta 2010 poročal, da je docent za evropsko pravo dr. Matej Acceto (sedaj ustavni sodnik) objavil kolumno, v kateri je kompromitiral Cvikla. Po njegovem mnenju je kar 70 avtorskih strani od skupno 1023 poljubno napisano besedilo, prepisano iz Wikipedije in vladne obrazložitve zakona. Gre za knjigo Prenovljeno pravo Evropske unije in gre za “impresivno, obsežno knjigo, natisnjeno na debelem papirju, ki jo bralec komaj prime v eno roko, pričakovanja dviga tudi uvodna beseda, ki hvali nazornost Cviklovih pojasnil in zanimivost njegovih razmišljanj”, vendar pa je po analizi te dr. Acceto ugotovil, da gre za prevaro bralcev. Knjiga ima namreč 1023 strani, vendar pa je od tega 920 strani prilog, saj je Cvikl objavil prečiščene različice obeh temeljnih pogodb, kot jih spreminja Lizbonska pogodba, in sicer tako v slovenskem (467 strani) kot v angleškem (453 strani) jeziku. Acceto se je čudil, zakaj bi bralec potreboval natisnjeno tudi angleško različico, saj je dostopna na spletu. “Če odštejemo prilogi in uvodne besede, potem je vsebinskega besedila, pod katerega se je podpisal avtor, 70 strani,” je še zapisal kolumnist.

Po poročanju Dela je Cvikl očitke že zavrnil in za Žurnal povedal, da je besedilo enako Wikipediji, ker je “zgodovina evropskega pravnega reda vsebinsko enaka, ima iste mejnike, iste člene.” Zato v knjigi ni mogel napisati kaj novega, je še poročalo Delo. Škandal seveda ni nastal, saj so tranzicijski mediji dobro “pokrili” Cvikla in mu zaščitili hrbet. Tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki naj bi prav tako spet postala ministrica, je imela podobno afero in tudi ona se še vedno kiti z magistrskim nazivom.

Cvikl, že nekaj časa poročen z Jerco Legan, je imel sicer precej afer tudi v zasebnem življenju, saj je že leta 2009 prišel v spor z otroci iz svojega prvega zakona. Sina Tilna in hčer Lano je celo obtožil kriminala.

Kakorkoli že, čaka nas Šarčeva vlada št. 2, saj je dr. Robert Golob vanjo povabil tudi iz parlamenta izpadli stranki LMŠ in SAB. Skratka, burleska brez primere. V vsakem primeru pa Cvikla čaka ministrska funkcija, na kar opozarja tudi Bojan Požar.

Sorodne vsebine