7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Se nekdanji župan vrača na čelo štajerske prestolnice? Kangler potrdil ponovno kandidaturo za župana Maribora

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je danes potrdil, da se bo na prihajajočih volitvah ponovno potegoval za županski mandat. “Ni mi vseeno, kaj se dogaja v mestu,” je dejal. Kangler je bil za župana Maribora izvoljen leta 2006 in 2010, a je bil prisiljen drugi mandat predčasno končati po uličnih protestih leta 2012, ki jih je zanetila postavitev radarjev na cestah. Na volitvah leta 2014 je znova kandidiral in se uvrstil v drugi krog, a je bil “vstajniški” župan Andrej Fištravec takrat še premočen.

Kangler je danes povedal, da je pred šestimi leti odstopil z županskega položaja, ker so bila ob takratnem dogajanju ogrožena življenja policistov. “Življenje enega policista je vredno več kot županovanje,” je dejal in dodal, da je svoj prav dokazal tudi na sodišču. “Ne gojim zamer. Kar se je dogajalo v preteklosti, danes ni več pomembno. Pomembna je prihodnost, prihodnost mesta Maribor,” je dodal.

Kangler bo še naprej izpolnjeval svoje obljube

Poudaril je, da je v času vodenja mesta uresničil 53 evropskih projektov in med drugim zgradil novo zavetišče za živali ter lutkovno gledališče. “Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje,” je zatrdil. Osrednjo enoto Mariborske knjižnice namerava ohraniti na Rotovškem trgu, Maribor ohraniti kot “športno in zeleno mesto”, pri zavetišču postaviti še park za sprehajanje živali. V prvi vrsti pa naj bi zaključil projekte, ki jih je začel že v prejšnjih mandatih. Med njimi je nadaljevanje obnove Kulturnega centra Pekarna, urejanje Lenta in Mariborskega otoka ter obnova Koroške ceste z Glavnim trgom. “Vse pa je seveda povezano s finančnimi prilivi,” je dejal in izrazil zaskrbljenost, ker se občina po njegovih ocenah ni ustrezno pripravila na črpanje sredstev iz nove finančne perspektive EU.

Med kandidati Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) za mestni svet je nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, ki ga namerava Kangler v primeru ponovne osvojitve županskega položaja imenovati za podžupana, pristojnega za gospodarsko področje in urejanje nabrežja Drave. V njegovi ekipi sta tudi zdravnik Erih Tetičkovič in upokojenka Ljuba Jančič, ki naj bi se kot mestna svetnica “borila za malega človeka”.

Kangler se dogovarja tudi za podporo drugih političnih strank, neuradno se omenjata SDS in SLS. “Tečejo pogovori, nič pa še ni dokončno,” je dejal na današnji novinarski konferenci. Dodal je, da si bo prizadeval za čim širšo podporo, saj bo tako uresničevanje zastavljenih projektov lažje.

V volilni tekmi bo imel veliko tekmecev. Župansko kandidaturo v Mariboru so doslej napovedali aktualni župan Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bosta mestni svetnik NSi Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl kandidirala s podporo stranke. Kot kandidata Levice se omenja vodjo sveta delavcev v DEM Vlada Šego, ta teden naj bi svojega kandidata predstavila še Lista novinarja Bojana Požarja.

S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje borec za živali Aleksander Kamenik, svojega županskega kandidata napovedujejo v novoustanovljenih strankah Lista mladih ter Lista kolesarjev in pešcev, medtem ko je predsednik mestnega odbora SLS Janez Jemec odstopil od napovedane kandidature.

D.Č.

Zadnje novice

Sorodne vsebine