20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Se Lojzetu Peterletu izmika četrti mandat v evropskem parlamentu? V NSi neenotni glede nosilca liste za evropske volitve

Ravs v Toninovi NSi, kdo bo strankin “spitzenkandidat” na letošnjih majskih volitvah v Evropski parlament, je minuli teden dosegel vreliščno točko. Čeprav se je vedelo, da je bilo ob njenem sestopu s predsedniške funkcije Ljudmili Novak obljubljeno, da bo nosilka liste NSi na letošnjih evropskih volitvah, se je lanskega septembra dosedanji evropski poslanec NSi Lojze Peterle znova stranki “pravočasno” ponudil za edinega in pravega nosilca liste.

 

Pri Peterletu smo takih potez vajeni že iz preteklosti. Spomnimo, leta 2007, ko je že grel stol evropskega poslanca, se je še pred dogovorom koalicijskih strank prve Janševe vlade (SDS, SLS, NSi) o morebitnem skupnem kandidatu na volitvah za predsednika republike, kar sam napovedal kandidaturo. Da ga je v drugem krogu porazil levičarski kandidat Danilo Türk, ki je dobil kar 68 odstotno podporo volivcev. Tudi pri zadnjih evropskih volitvah, na katere sta se NSi in SLS odpravili s skupno listo, si ni pustil vzeti položaja nosilca liste.

»Pričakujem, da me bo NSI imenovala za nosilca, zato ne vidim potrebe, da bi razmišljal o tem. Sem pa slišal, da bodo nekateri drugi nastopili s svojo listo,« je bil septembra lani Peterletov odgovor na vprašanje ali bo sestavil svojo listo za letošnje evropske volitve, če bi slučajno NSi položaj nosilca liste zaupala Ljudmili Novak. Kakor koli že, vse od jeseni do današnjih dni se je znotraj strankarskih omrežij NSi, v lokalnih in občinskih odborih, pa tudi pri tistih,ki imajo na kopncu  zadnjo besedo, bil lobistični boj med Ljudmilo Novak in Lojzetom Peterletom. Je tudi zaradi notranjega trenja, kdo bo zasedel stol edinega in zveličano izvoljivega poslanca NSi v EU parlament, Ljdmila ali Lojze, propadel poskus dogovora s Podobnikovo SLS o “ponovitvi volilne vaje” iz leta 2014?

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine