5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Še ena solarizirana kmetija izginila v plamenih

Piše: Nova24tv.si

Ognjeni zublji so pogoltnili še dve kmetiji. Do požara je v obeh primerih prišlo v petek, 27. oktobra. Zagoreli sta gospodarski poslopji na Desincu v občini Črnomelj in v Spodnji Kapli v občini Podvleka. Že pred tem pa je zagorela kmetija v Zavrhu pod Šmarno goro. V vseh primerih je šlo za kmetije z vgrajenimi sončnimi paneli. Pred časom je predsednik vlade napovedal, da je t. i. “solarizacija” Slovenije eden izmed ciljev njegove vlade. 

V primeru kmetije Mis v Zavrhu je bilo potrjeno, da je bila za požar kriva “sončna elektrarna”. Požar je povzročil škode za več milijonov evrov.

V petek je najprej zagorelo v Spodnji Kapli v občini Podvleka, kmalu za tem pa ob 13. uri še na Desincu. V požaru je pogorel objekt, v njem skladiščena kmetijska mehanizacija ter osebno vozilo, poroča Moja Dolenjska. Pri gašenju v Beli krajini se je moralo aktivirati kar 16 prostovoljnih gasilskih društev: Črnomelj, Adlešiči, Mavrlen, Petrova vas, Rodine, Rožič Vrh, Talčji Vrh, Vranoviči, Dragatuš, Tribuče, Butoraj, Dobliče, Tanča Gora, Vinica, Stari trg ob Kolpi in Zapudje.

Petkov požar na kmetiji na Desincu v Beli krajini (vir: PGD Črnomelj, foto: Jani Pavlin)

K sreči zaradi požara ni bilo smrtnih žrtev, so pa na kraju požara oskrbeli eno poškodovano osebo, ki je bila nato prepeljana v bolnišnico v Novem mestu. Oskrbe so bili potrebni tudi gasilci. Na licu mesta so bile tri ekipe reševalcev. V Beli krajini je bila potrebna večurna intervencija, od hude vročine se je topil aluminij, kosi le-tega pa so se znašli tudi na zaščitnih oblačilih gasilcev. Gasilci so se morali na trenutke umakniti iz boja proti ognju, se umakniti v hlad, da so si lahko povrnili moči in se še naprej borili z ognjem, pišejo na PGD Dragatuš.

Ker gre že za tretji primer, ko so zagorele kmetije z nameščenimi sončnimi elektrarnami, so se v javnosti začele pojavljati vprašanja o vzrokih požara. Te bi lahko iskali v cenenih sončnih panelih, nekvalitetni montaži ali čem tretjem. Odzval se je denimo tudi nekdanji minister Žiga Turk.

 

Solarizacija tretjine Slovenije?

Predsednik vlade je kmalu po začetku mandata na javni RTV napovedal, da bo Slovenija kratkoročno reševala energetsko draginjo s solarnimi paneli. Dejal je: “Tretji ukrep, srednjeročni, je to, da smo se popolnoma na novo lotili procesa solarizacije ali gradnje sončnih elektrarn v Sloveniji. Pripravili smo načrt skupaj s sistemskimi operaterji, po katerem bomo tretjini slovenskih gospodinjstev, približno tisoč megavatov sončnih elektrarn, omogočili dostop do skupnostnih sončnih elektrarn,” je dejal Golob v Odmevih. Je ob zadnji seriji požarov upravičeno pričakovati, da se bo ob “solarizaciji” Slovenije drastično povečalo tudi število požarov?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine