13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Še ena klofuta za Erjavca: Vojaški sindikat zoper ministra Erjavca vložil kazensko ovadbo, njegov predsednik Gvido Novak pa celo zasebno tožbo!

Več kot očitno je, da se je obrambni minister Karl Erjavec znašel v velikih težavah. Ob interpelaciji, o kateri bodo poslanci državnega zbora glasovali v petek, sta namreč sedaj Sindikat vojakov Slovenije in njegov predsednik Gvido Novak vložila še kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper njega. Ovadbo so vložili zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi, zasebna tožba pa je bila vložena zaradi domnevne razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti.

Niz spornih situacij, v katere je bil v zadnjem času vpleten obrambni minister Karl Erjavec in ki so pripeljale do njegove interpelacije, o kateri bodo poslanci v državnem zboru glasovali v petek, je terjal svoj davek. Sindikat vojakov Slovenije (SVS) in njegov predsednik Gvido Novak sta namreč danes vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper njega. To jasno potrjuje že večkrat omenjeno dejstvo, da Erjavec zaradi nezakonitega delovanja, zlorabe obveščevalno-varnostnih služb, nezakonite razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanj nima več podpore niti v vojski sami.

Erjavec s svojimi dejanji kvari ugled Slovenske vojske

Kot so obrazložili na SVS, je bila kazenska ovadba zoper Erjavca vložena zaradi kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi, zasebna tožba pa zaradi razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti. “Nesprejemljiva so dejanja ministra in njegove neresnične izjave v preteklih dveh mesecih, še posebej za ministra državotvornega resorja, saj je z njimi škodil ugledu Slovenske vojske in njenih pripadnikov,” so zapisali.

Foto: STA

Stanje v Slovenski vojski se je pod Erjavcem drastično poslabšalo

V SVS poudarjajo, da se je v času  Erjavčevega ministrovanja stanje v Slovenski vojski zelo poslabšalo: “Danih je bilo mnogo obljub, od česar se ni še nič udejanjilo. Ukinitev 19-odstotnega dodatka po zamenjavi načelnika generalštaba je razdvojila pripadnike Slovenske vojske, v decembru sprejeta uredba vlade o plačah v vojski je vojaško hierarhijo s plačami še bolj porušila, sklep vlade o dodeljevanju dodatkov 10 %, 19 % in 20 % se v vojski ne izvaja, kot je zapisan.” Ob tem dodajajo, da se je Erjavec postavil v vlogo sodnika z obsodbo SVS v obrazložitvah odpovedi pogodbe za delovanje, pri čemer je sindikat obsodil kršenje predpisov in pogodbe z ministrstvom. “V sindikatu smo za odpoved izvedeli od novinarjev, kar kaže na čisti populizem in krnjenje ugleda organizacije zaposlenih v Slovenski vojski,” še poudarjajo.

Gvido Novak (Foto: STA)

Kaznivost Erjavčevih dejanj bo SVS dokazoval na sodiščih

V sindikatu poleg vsega naštetega opozarjajo tudi na lahkotnost, s katero je Erjavec zavrnil predlog sindikata zaposlenih v Slovenski vojski za oblikovanje komisije za pomirjanje. “Zaupanje v ministra smo izgubili že pred časom, zaradi krnjenja ugleda Sindikata vojakov Slovenije in njegovega predsednika, Slovenske vojske in njenih pripadnikov moramo na sodišče, da dokažemo, da dejanja in širjenje neresnic ministra za obrambo Karla Erjavca niso sprejemljiva. V sindikatu smo prepričani, da so dejanja ministra kazniva, kar bomo tudi dokazali na sodiščih,” še zaključujejo.

M. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine