2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Še ena Kanglerjeva zmaga: tožilstvo umaknilo pritožbo glede odvzema domnevno nezakonitega premoženja

Specializirano državno tožilstvo je danes za STA potrdilo, da je na začetku septembra umaknilo pritožbo na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je maja presodilo, da je tožba zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in njegovo hčer Mašo za odvzem premoženja domnevno nezakonitega izvora neutemeljena.

 

Takšna odločitev tožilstva je posledica julijske odločitve ustavnega sodišča, ki je presodilo, da se zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora lahko uporablja le za dejanja, storjena po datumu uveljavitve zakona, torej 29. novembru 2011.

“Višje sodišče v Ljubljani je izdalo sklep, s katerim je ugotovilo, da je tožeča stranka umaknila pritožbo zoper sodbo in sklep tega sodišča,” so za STA povedali tudi na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Specializirano državno tožilstvo je zoper Kanglerja vložilo tožbo za odvzem domnevno nezakonitega premoženja v višini dobrih 256.000 evrov. Dokazni postopek se je zaključil konec marca letos, ljubljansko okrožno sodišče pa je nato presodilo, da tožba ni utemeljena. Tožilstvo se s tem ni strinjalo in je vložilo pritožbo na višje sodišče. A to o tem ne bo vsebinsko odločalo, ker je tožilstvo kasneje umaknilo pritožbo.

Kangler je v torek na novinarski konferenci, na kateri je potrdil vnovično kandidaturo za župana Maribora, povedal, da je prejel sklep višjega sodišča, s katerim je sodba prvostopenjskega sodišča po njegovih besedah postala pravnomočna. “Resnica prihaja na dan,” je dejal, prepričan, da je to še en primer krivičnega pregona zoper njega, ki se je zdaj izkazal za neutemeljenega.

Specializirano državno tožilstvo je sprva vložilo tožbo za odvzem nezakonitega premoženja v vrednosti 121.840 evrov – 61.546 evrov premoženja v lasti Franca Kanglerja in 60.294 v lasti Maše. Kasneje je tožbeni zahtevek še zvišalo – Franc in Maša Kangler sta morala na sodišču dokazovati, od kod jima premoženje v vrednosti 256.652 evrov.

Po mnenju tožilstva naj bi bil nezakonit izvor denarja, namenjenega za nakup parcel na Zgornjem Slemenu in v Zimici pri Zgornji Koreni ter za nakup dobrih 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Pohorski ulici v Zgornjem Radvanju v Mariboru. Kangler je moral po poročanju medijev dokazovati tudi, od kod mu denar za nakup več kot 30 let starega traktorja in avtomobila znamke Mercedes. Sporne transakcije so bile izvedene pred novembrom 2011.

Zadnje novice

Sorodne vsebine