11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Še en prozoren sodni manever za ohranjanje levičarskih monopolov: upravno sodišče zablokiralo menjave v nadzornem svetu RTVS!

Upravno sodišče je z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike Radiotelevizije Slovenija(RTVS) Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

 

Na upravno sodišče se je obrnil razrešeni nadzornik Medved, ki je upravnemu sodišču predlagal, naj odpravi vladni sklep o razrešitvi in imenovanju nadomestnih nadzornikov RTVS in naj prepove vladi nadaljnje poseganje v mandate članov nadzornega sveta.

Upravno sodišče se je odločilo za začasno odredbo za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva Medvedovih ustavnih pravic, v katere naj bi bilo poseženo z vladnim sklepom o razrešitvi Medveda in ostalih dveh nadzornic.

Sklep upravnega sodišča velja, dokler v tem sporu ne bo vsebinsko odločeno. Sodišče torej še ni pravnomočno odločilo, pač pa bo to predmet nadaljnjega sodnega odločanja, o čemer bo sodišče prednostno odločilo, koliko hitro bo to mogoče, so zapisali v sklepu, ki ga je pridobila STA.

Poleg tega navajajo, da so se odločili za začasno odredbo, ker upravni spori običajno trajajo daljši čas, lahko bi se zavleklo dlje, kot traja mandat Medveda, Ostrouškove in Majerjeve. Mandat se jim namreč izteče 26. januarja 2022.

Prav danes je sicer potekala seja nadzornega sveta RTVS. Na RTVS so v izjavi za javnost zapisali, da so bili tik pred sejo obveščeni o sklepu upravnega sodišča. Predsednik nadzornega sveta je tako sejo zaključil še pred obravnavo predvidenega dnevnega reda.

Sicer pa na RTVS dodajajo, da niso stranka v tem postopku, temveč gre za spor med državo in razrešenimi člani nadzornega sveta. Kakršnokoli odločitev bodo spoštovali.

Vse to pa pomeni, da se vsi trije razrešeni nadzorniki, ki so bili imenovani v času prejšnje vlade, vračajo na svoje funkcije.

“Ta prozoren manever za ohranitev levih monopolov smo že videli pred osmimi leti, a je Upravno sodišče potem na celi črti izgubilo na višji stopnji. Ker pa doslej sodniki niso še nikoli odgovarjali za kršitve zakona, verjamejo, da si lahko ista nezakonita dejanja privoščijo večkrat,” je odločitev sodišča na twitterju komentiral premier Janez Janša.

To sicer ni edini primer škandaloznih sodnih odločitev v teh dneh. Tako upravno kot ustavno sodišče sta namreč potegnila ročno zavoro tudi v primeru menjave imena Titove ceste v Radencih.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine