12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Še danes čas za vložitev kandidatur za parlamentarne volitve

Politične stranke in liste, ki se nameravajo na junijskih predčasnih državnozborskih volitvah potegovati za poslanske sedeže, imajo le še danes čas za vložitev kandidatnih list. Rok se bo iztekel opolnoči, kandidature pa je doslej po zadnjih podatkih vložilo 15 strank.

 

Kandidatne liste imajo tako še do polnoči čas, da na volilne komisije volilnih enot vložijo kandidature. Do ponedeljka do 13. ure – v torek in sredo namreč vlaganje kandidatur zaradi praznika ni bilo mogoče – je to storilo 15 političnih strank.

Na končno število kandidatnih list bo treba še malo počakati, je pa nastop na volitvah še pred potekom roka za vložitev kandidatur napovedalo približno 25 strank in list.

Kandidature morajo stranke podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev. Za vložitev kandidature morajo v vsaki volilni enoti priložiti 100 oziroma 50 podpisov volivcev, odvisno od načina določanja kandidatnih list, ki ga imajo stranke zapisane v statutu.

Pri določitvi liste kandidatov morajo predlagatelji določiti tudi, v katerem volilnem okraju se bo glasovalo o posameznem kandidatu, upoštevati pa morajo tudi t. i. ženske kvote, saj na kandidatnih listah noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov.

Ko bodo vse kandidatne liste vložene, bodo volilne komisije volilnih enot preizkusile njihovo zakonitost, do 13. maja pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. Državna volilna komisija bo do 18. maja javno objavila seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih.

Na parlamentarnih volitvah 3. junija bodo volivci izbirali novo sestavo DZ za prihodnji štiriletni mandat. Na splošnih volitvah bodo izvolili 88 poslancev, po enega poslanca pa bodo izvolili pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti. Tokratne državnozborske volitve bodo osme v zgodovini samostojne države in tretje predčasne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine