5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Se bo afera Osojnik umirila? Župnik iz Grahovega se je v izjavi za Siol opravičil in pojasnil, da se srečuje z ljudmi, ki komaj preživijo

Zapis župnika Aleksandra Osojnika, ki je javno pozval k neplačevanju davkov in nespoštovanju “gnilih” slovenskih zakonov, je sprožil burne odzive, med drugim Fursa, ki je opozoril na škodljivost sive ekonomije za vse. SŠK, Ljubljanska nadškofija in salezijanski inšpektorat so se od izjav distancirali, župnik pa se je danes za Siol opravičil.

 

Osojnik je v prispevku, ki sta ga na spletnih straneh objavili Demokracija in Nova24TV (slednja ga je sicer že izbrisala), zapisal, da je Slovenija gnila, “ker jo držijo v krempljih gnili voditelji”.

“Zato pozivam vse dobronamerne Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov,” je zapisal. Za primer je postavil svoje sodelovanje z obrtniki. “V vseh primerih, ko ni bilo nujno, smo se dogovorili za plačilo brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi,” je zapisal župnik iz Grahovega pri Cerknici.

Od Osojnikovega zapisa se distancirajo Don Boskovi salezijanci, ki jim Osojnik pripada. “Distanciramo se od njegovega načina in pavšalnih izjav, s čimer ne more predstavljati naše ustanove,” je za STA pojasnil inšpektor Marko Košnik. Njegova dejanja bodo obravnavali po notranjih cerkvenih predpisih, sankcije pa bodo določili po premisleku in ob upoštevanju posledic dejanj.

“Ob tem želim poudariti, da je kot pravna oseba župnija, ki jo upravlja Osojnik – enako kot drugih več sto župnij v Sloveniji -, zavezana transparentnemu poslovanju, za kar on kot župnik nosi polno odgovornost,” je še zapisal Košnik.

Nadškofija Ljubljana pa na spletni strani zapisala, da je Osojnik v pavšalnih in žaljivih trditvah uporabil nesprejemljiv ter žaljiv jezik, ki ga obžalujejo. “Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili,” so zapisali.

Tudi na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so za STA pojasnili, da delijo stališče Nadškofije Ljubljana in Salezijanskega inšpektorata, ki sta se distancirala od pavšalnih in žaljivih trditev.

Na Finančni upravi RS (Furs) pa so na Twitterju zapisali, da se trudijo dvigovati davčno kulturo zavezancev. “Zato nas potre vsak komentar, ki poziva k izogibanju davčnih obveznosti, še zlasti, ko te komentarje podajo osebe, ki naj bi bile ostalim v zgled,” so objavili. Furs je za portal Siol.net pojasnil še, da zaradi sive ekonomije izgubljamo vsi. Iz teh sredstev se financirajo tudi kultura, šolstvo, obramba in socialna varnost.

Osojnik se je na poročanje danes za Siol odzval s pojasnilom, da se kot duhovnik srečuje s stisko ljudi, ki komaj preživijo. “Zato sem se v svojem članku odzval v razburjenosti,” je zapisal in se opravičil. “Vsi vemo, da ni prav, da z našim skupnim (to je davkoplačevalskim) denarjem plačujemo milijonske zablode, država pa se požvižga na obrobne,” je dodal za Siol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine