18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

SDS zahteva sklic izredne seje Državnega zbora RS za omilitev dviga cen energentov

Piše: G. B. 

Skupina poslank in poslancev SDS s prvopodpisano Jelko Godec je dne 31. maja 2023 v zakonodajni postopek vložila Predlog zakona o spremembi Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov. 

Po vsebini je predlog zakona, glede na visoko inflacijo in draginjo, tudi interventne narave. Predlog, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, je obravnaval Kolegij predsednice Državnega zbora dne 6. junija 2023 in ga tudi soglasno sprejel.

Državni zbor Republike Slovenije je 23. avgusta 2022 po nujnem postopku sprejel Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, ki določa, da se od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023 DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji, in sicer 9,5 % od davčne osnove.

Vlada Republike Slovenije oziroma Ministrstvo za finance je 30. maja 2023 sporočilo, da ukrepa ne namerava podaljšati, kar pomeni, da bodo od 1. junija 2023 cene elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter daljinsko ogrevanje občutno višje, saj se bo DDV ponovno obračunaval po splošni stopnji (22 %) in ne več po nižji stopnji (9,5 %).

“Predlagatelji menimo, da takšna odločitev Vlade Republike Slovenije ne sledi potrebam državljank in državljanov ter gospodarstva, saj se zaloge lesa za kurjavo dobavlja že v poletnih mesecih, prav tako pa so cene električne energije, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja občutno previsoke,” so sporočili iz SDS.

S predlogom zakona zato predlagajo, da se DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa na kurjavo še naprej obračunava po nižji, 9,5 % stopnji, in sicer do konca leta 2023, z začetkom uporabe s 1. junijem 2023. “S tem bomo zagotovili, da se cene ne bodo občutno povišale in da gospodinjstva, državljanke in državljani ter gospodarstvo ne bodo v skrbeh pred novo kurilno sezono.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine