-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

SDS za povrnitev plač vojakom vsaj na raven iz leta 2008

V SDS se zavzemajo za izvzem vojakov iz sistema javnih uslužbencev in vrnitev njihovih plač na raven iz leta 2008, je na novinarski konferenci v Kamniku, na kateri je predstavil svoj program in program stranke, povedal kandidat za poslanca SDS v volilnem okraju Kamnik in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs.

 

Po besedah Hojsa bi bilo treba na področju obrambe najprej spremeniti in dopolniti zakon o obrambi, izvzeti vojsko iz sistema javnih uslužbencev, plače vojakov pa vrniti vsaj na raven iz leta 2008. “Takrat je slovenski vojak zaslužil 90 odstotkov povprečne slovenske plače, danes pa zasluži le še 60 odstotkov,” je dejal.

Reorganizirati je treba sistem prostovoljnega služenja vojaškega roka, “saj je trenutna odzivnost zelo slaba”. “Pri tem so potrebne zlasti izboljšave v sistemu izobraževanja na način, da mladi dobijo ustrezne informacije, kaj pomeni služiti domovini,” je dejal. Po njegovem je treba izboljšati tudi pogodbeno rezervo, da “bodo zraven prišli tudi tisti, ki si to želijo”.

V okviru pogodbene rezerve v SDS napovedujejo tudi ustanovitev t.i. nacionalne garde, ki ne bi pomagala samo ob izrednih varnostnih dogodkih, ampak bi sodelovala tudi v sistemu zaščite in reševanja.

Od zadev, povezanih z lokalno tematiko, Hojs izpostavlja potrebo po izboljšanju povezanosti poslancev s kamniško lokalno skupnostjo in izboljšanju povezav lokalnih cest z državnimi, izpostavlja pa tudi potrebo po zagotovitvi več sredstev za dokončanje kanalizacijskega sistema v kamniški občini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine