6.9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

SDS: Vlada naj financira tiste investicije, ki predstavljajo največji multiplikator za gospodarsko rast

Medtem ko vlada Marjana Šarca podpira nekatere gospodarske projekte, kot na primer Magna Steyr, kjer učinki vzpostavitve in delovanja omenjenega podjetja niso takšni, kot jih je predhodna vlada napovedovala, so drugi strani družbe, kot je Impol, ki delajo dobro in za svoje poslovanje potrebujejo ustrezne infrastrukturne pogoje, a nimajo podpore države.

 

Člani in članice odbora za gospodarstvo ter infrastrukturo, okolje in prostor bodo na današnji skupni nujni seji razpravljali o ustrezni infrastrukturi kot pogoj za gospodarski razvoj in nova delovna mesta.

“V poslanski skupini SDS smo prepričani, da vlada Marjana Šarca zavira razvoj gospodarstva, ukrepi oziroma neukrepi pa se kažejo predvsem v povečevanju administrativnih in davčnih obremenitev ter negospodarnem povečevanju stroškov za delovanje javnega sektorja. Hiter pregled predlogov proračunov za leti 2020 in 2021 pokaže, da vlada ne namenja pomembnejšega deleža sredstev za konkretne infrastrukturne investicije, ki bi predstavljale multiplikator za gospodarsko rast; teh investicij je bistveno premalo, za tiste investicije, ki pa so predvidene, pa se večinoma namenja bistveno premalo sredstev, da bi se v doglednem času lahko realizirale.

Medtem ko vlada Marjana Šarca podpira nekatere gospodarske projekte, kot na primer Magna Steyr, kjer učinki vzpostavitve in delovanja omenjenega podjetja niso takšni, kot jih je predhodna vlada napovedovala, so drugi strani družbe, ki delajo dobro in za svoje poslovanje potrebujejo ustrezne infrastrukturne pogoje, a nimajo podpore države.

V zahtevi za sklic nujne seje poslanke in poslanci SDS izpostavljajo primer družbe Impol iz Slovenske Bistrice. Po večletnih prizadevanjih tako družbe kot občine Slovenska Bistrica za izgradnjo zahodne obvoznice in novega kablovoda je bil v aprilu 2018 podpisan sporazum o izgradnji kablovoda in izgradnji 2. etape zahodne obvoznice med Ministrstvom za infrastrukturo, družbo Impol in Občino Slovenska Bistrica, na podlagi katerega bi moralo ministrstvo pričeti z izgradnjo zahodne obvoznice februarja letos.

Izgradnja prve etape obvoznice je podjetju Impol omogočila širitev industrijske cone za dodatnih 15.000 m2 zemljišča. Na njem so v pičlih treh mesecih že zgradili prvo od načrtovanih štirih industrijskih hal. Načrtujejo pa še mnoge druge naložbe. Spisek investicij Impola do leta 2025 je dolg. Samo letos bodo investirali deset milijonov evrov v valjarništvo, pravkar končujejo enako težko investicijo v livarništvo, gradijo že profilarno, prihodnje leto bodo vložili 17 milijonov evrov v stiskalniški program. Te investicije bodo povečale proizvodnjo podjetja za 30 %. Posledica tega bo, da bo dnevno v Impol in iz njega skozi Slovensko Bistrico peljalo 80 tovornjakov – izgradnja obvoznice je v luči tega dejstva nujno potrebna. Povečanje proizvodnje bo seveda bistveno povečalo tudi prihodke družbe in ustvarilo številna nova delovna mesta – podjetje ima že zdaj 2.348 zaposlenih.

Je pa družba Impol v tem času uspela pridobiti nove posle, za katere pa potrebuje dodatne zmogljivosti, in sicer nov kablovod za elektriko, potekal pa naj bi pod zahodno obvoznico. Brez njega so novi posli in nadaljnji razvoj družbe ogroženi.

Zakaj torej država že več let zavlačuje z izvedbo investicije, ki bi s sprostitvijo prometa skozi mestno jedro Bistričanom olajšala življenje in omogočila nadaljnjo uspešno poslovanje družbe Impol, ki navsezadnje že leta in leta z milijoni polni državni proračun?

Predlagatelji sklica skupne nujne seje verjamemo, da je takšnih primerov, kot je primer družbe Impol, v Sloveniji še precej. Eden od poglavitnih namenov zahteve za sklic nujne seje je tako tudi, da odpremo prostor za razpravo o pomenu ustrezne infrastrukture kot pogoja za gospodarski razvoj in nova delovna mesta. To se nam zdi še posebej pomembno v luči sprejemanja proračunov za naslednji dve leti, v katerih bodo določena sredstva za infrastrukturne projekte, ki jih vladajoča koalicija ocenjuje kot prioritetne oziroma kot investicije in ki predstavljajo največji multiplikator za gospodarsko rast.

Po koncu razprave v sprejem predlagamo naslednje predloge sklepov:

1. Odbor za gospodarstvo in Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pozivata Vlado Republike Slovenije, da v roku 15 dni od dneva sprejetja tega sklepa pripravi seznam investicij iz obdobja zadnjih 10 let (po posameznih letih, posameznih investicijah in glede na načrtovana ter nato dejansko namenjena sredstva), za katere so bila namenjena sredstva iz državnega proračuna in so predstavljala največji multiplikator za gospodarsko rast.
2. Odbor za gospodarstvo in Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pozivata Vlado Republike Slovenije, da pripravi seznam konkretnih investicij, ki predstavljajo največji multiplikator za gospodarsko rast in so zanje v predlogu državnega proračuna za leto 2020 namenjena sredstva.
3. Odbor za gospodarstvo in Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pozivata Vlado Republike Slovenije, da zagotovi v dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2020 10.000.000 evrov za projekt 2415-10-0093 OBVO Zahodna obvoznica Slovenska Bistrica,” so zapisali na spletni stranki SDS.

Vabljeni k spremljanju seje na Nova24TV 2, ki se bo pričela ob 14. uri!

Zadnje novice

Sorodne vsebine