10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

SDS: V spomin dr. Milanu Orožnu Adamiču

Bilo je kot bi sibirski mraz udaril v nas, ko smo izvedeli, da je prenehalo biti srce vrhunskega znanstvenika, odličnega univerzitetnega učitelja, diplomata, predanega politika in zvestega prijatelja dr. Milana Orožna Adamiča, so zapisali na spletni strani SDS ob njegovi nenadni smrti.

 

 Bil je nekonflikten, nesebičen, kolegialen in strpen človek, kar mu je omogočalo, da je z lahkoto navezoval pristne stike in pridobival nove in nove prijatelje. Vselej, ko je razpravljal o družbenih in političnih vprašanjih, je sogovornike nagovarjal s prepričljivim, a strpnim nastopom, z močjo argumentov, kar mu je omogočala široka izobrazba iz različnih področij. Diplomiral je na Filozofski fakulteti leta 1971, na isti pa še doktoriral leta 1994. Vrsto let je bil zaposlen na Geografskem inštitutu dr. Antona Melika, na kar je bil še posebej ponosen.

Dr. Milan Orožen Adamič je bil član vrste strokovnih komisij doma in v tujini, tudi v UNESCU. Bil je prejemnik več nagrad za znanstveno-raziskovalne dosežke. Med leti 2005 do 2009 je bil veleposlanik Republike Slovenije na Hrvaškem.

Bil je dejaven član Slovenske demokratske stranke vse od leta 1994. Še posebej se je angažiral na strokovnem področju. Vodil je Strokovni svet SDS, tudi vrsto njegovih odborov, nazadnje je nesebično delil svoje izkušnje in znanja v Odboru za zunanje zadeve SDS. Za svoj velik prispevek je leta 2004 prejel najvišje priznanje, zlati znak SDS. Kandidiral je tudi na državnozborskih in evropskih volitvah.

Mnogim bo ostal v trajnem spominu njegov govor pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani, ko je odločno protestiral zaradi drastičnega kršenja človekovih pravic Janeza Janše in njegove družine.

Takšen kot je Milan bil – human, svobodomiseln, odprtega srca, dobrovoljen, nasmejan in blagohoten, z neomajno pozitivnim odnosom do življenja, bo ostal zgled vsem nam, ki smo ga poznali.

Postali smo zavezani njegovi lucidnosti, verodostojnosti in jasni besedi. Svojcem in vsem, ki so ga cenili in imeli radi, izrekamo iskreno sožalje, so še zapisali na spletni strani SDS.

Mi pa ob tem samo še dodajamo, da je dr. Milan Orožen Adamič za revijo Demokracija večkrat dal intervju. Bil je tudi občasni kolumnist našega tednika. Naj počiva v miru!

Zadnje novice

Sorodne vsebine