6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke predlagajo dvig najnižjih invalidskih pokojnin

Poslanska skupina SDS: Najnižje invalidske pokojnine naj se zviša vsaj na višino socialne pomoči, to pa je  392,75 evra.

Zadnji dan marčevske seje državnega zbora bodo poslanke in poslanci obravnavali tudi predlog sprememb zakona o  pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim v SDS predlagamo določitev najnižje možne pokojnine za invalidsko upokojene v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, kot je določen z zakonom o socialnih prejemkih.

»Bil sem delavec v tovarni. Kljub temu, da je bilo delo težko, sem ga rad opravljal. Bili smo dober kolektiv. Plača ni bila visoka, a počutil sem se koristnega, zase, za svojo družino in družbo. Bil sem nekdo. Zgodilo pa se je, da je moje zdravje klonilo pod težo težkega dela. Posledično sem bil invalidsko upokojen in takrat se je moja kalvarija šele zares začela. Izgubil sem zdravje. Veliko časa sem primoran preživeti v zdravstvenih ustanovah, višina moje pokojnine pa je tako nizka, da me je sram govoriti o njej. Imam občutek, da državi ni mar zame, da me je zapustila, ko sem jo potreboval, čeprav sem v času zaposlitve redno plačeval davke in vse ostale obveznosti. Danes imam občutek, da nisem več nekdo. Vedno bolj se sprašujem, ali sem sploh kdo.« To je zgolj ena izmed številnih zgodb državljanov, ki so se obrnili na nas in zaradi katerih smo se odločili, da predlagamo, da se najnižje invalidske pokojnine zviša vsaj na višino socialne pomoči, to pa je  392,75 evra.

Ne gre za obsežno spremembo zakona, gre pa za spremembo, ki bo bistveno vplivala na položaj tiste kategorije invalidsko upokojenih, ki so najbolj ogroženi. Po podatkih, ki jih poznamo iz medijev, okoli 10.000 upokojencev prejema nižjo invalidsko pokojnino, kot znaša socialna pomoč. »S takšnim zneskom ljudje ne morejo živeti, poleg tega gre za kategorijo ljudi, ki velikokrat potrebujejo dodatno zdravstveno pomoč in so stroški za njihova življenja še bistveno višji,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi predloga povedala Anja Bah Žibert in dodala: »Vsi poznamo znesek povprečne pokojnine v državi, invalidsko upokojeni pa so daleč od tega povprečja. Skupaj lahko naredimo nekaj dobrega s  tem, da začnemo stvari spreminjati na bolje pri tistih najbolj ogroženih.«

Sprememba zakona bi rešila tudi položaj delnih invalidov, torej tistih, ki imajo delne upokojitve, a zaradi svoje delne upokojitve ne dobijo dela. Tako predlagamo, da če je delno upokojeni na zavodu za zaposlovanje in je iskalec zaposlitve in pri tem ni sam kriv, da zaposlitve ne dobi, da se tudi tem omogoči minimalna pokojnina v višini 392,75 evra.

Vabljeni k spremljanju seje državnega zbora na TV Slovenija 3 od 9. ure dalje.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine