18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

SDS: Slovenija naj se takoj izloči iz sistema migrantskih kvot

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog priporočila v zvezi z ukinitvijo kvot in preprečevanjem zlorab pravice do mednarodne zaščite.

V poslanski skupini SDS so izrazili stališče, da so migrantski tokovi vse od časa osamosvojitve Slovenije naprej največji varnostni izziv za Slovenijo. Gre za varnostno situacijo in temeljno varnostno vprašanje, ki terja takojšnje ukrepanje, saj gre pri tem za ključna vprašanja obstoja in razvoja naše države. Pravica do varnosti ima namreč tudi razvojno dimenzijo in od varnosti bo odvisen nadaljnji razvoj vsake države v Evropi.

Ob tem opozarjajo, da pritisk migrantov na Evropo ne pojenjuje. Mehanizmi, ki jih je v preteklosti sprejela Evropska unija in h katerim je pristopila tudi Slovenija, so se izkazali za neučinkovite in jih vse bolj očitno nadomeščajo drugi. Poteka odločilni čas za ohranitev identitete in s tem za bodočnost Evropske unije ter nacionalnih držav, ki jo sestavljajo. Vdor ilegalnih migrantov v Evropsko unijo – skupaj s terorizmom in drugimi oblikami nasilja, ki je temu vdoru sledilo – je večini Evropejcev začel odpirati oči, kar se v državah članicah Evropske unije vse bolj odraža v sprejemanju bistveno drugačnih političnih in v zadnjem letu tudi volilnih odločitev. Ob invaziji ilegalnih migrantov s področja radikalnega islama, ki se nikoli ne integrira, so se jasno pokazale tudi vse šibke točke Evropske unije pri zagotavljanju enotne zunanje in varnostne politike ter še posebej zaščiti mej. Prav tako so se pokazale hude slabosti varnostnih in obrambnih sistemov držav članic Evropske unije.  Še posebej je ta problem pereč v Slovenji. Slovenija je migrantsko krizo leta 2015 pričakala dejansko nepripravljena predvsem zato, ker je vlada preslišala opozorila opozicije in se slepo zanašala na skupno politiko Bruslja ter dogovore s sosedi.

V poslanski skupini SDS ob tem tudi opozarjajo, da v zadnjih mesecih praktično vse države članice Evropske unije napovedujejo mnogo bolj učinkovito zaporo svojih meja za dotok novih migrantov vanje in v vse več državah se napoveduje tudi izgon več sto tisočev migrantov. Poleg tega se vse bolj glasno napoveduje remigracija – obratni tok glede na smer prihoda migrantov v ciljne države Evropske unije. Izjemen potencialni varnostni problem za Slovenijo predstavlja sosednja Italija, kjer zmagovita desna koalicija napoveduje izgon kar šeststo tisoč ilegalnih migrantov. Meja s Francijo se Italiji za migrante vse ostreje zapira, svojo mejo je Švica že zaščitila s svojo vojsko, celo z oklepniki na meji. Sosednja Avstrija še sama napoveduje vrnitev več deset tisoč migrantov v njihove izvorne države in ima v bližini meje prav tako pripravljene vojaške enote. Povsem jasno je, da ilegalni migranti ne bodo mirno čakali na svoj izgon iz Italije domov, ampak bodo poskušali z ilegalnimi prehodi meje iti naprej. In iz povedanega jasno sledi, da je edina nezaščitena in povsem odprta kopenska meja, ki jo še ima Italija, njena meja s Slovenijo, kjer bo nujno vzpostaviti ustrezen nadzor.

V tem pogledu je nujno, da slovenska vlada takoj preneha izvajati in trajno ukine vse nadaljnje aktivnosti povezane z uresničevanjem sistema migrantskih (»begunskih«) kvot. S tem se bo tudi Slovenija priključila deseterici držav Evropske unije, ki ta dejansko že mrtev mehanizem tudi javno zavračajo. Hkrati pa mora Slovenija zaradi bistveno spremenjene mednarodne situacije in zaostritve politike sosednjih držav do migrantov, ustrezne ukrepe za zaščito varnosti svojih državljank in državljanov ter za ohranitev identitete, slovenske kulture in svojih temeljnih vrednot; pripraviti ter brez odlašanja sprejeti tudi sama.

V poslanski skupini SDS prav zato predlagajo, da Državni zbor sprejme naslednja priporočila in sicer da DZ naloži vladi, da takoj preneha izvajati in trajno ukine vse nadaljnje aktivnosti povezane z uresničevanjem sistema migrantskih (»begunskih«) kvot; da takoj ponovno predloži DZ v sprejem enako rešitev, kot jo je ministrica za notranje zadeve enkrat že predlagala v obliki amandmaja – da nihče, ki prihaja iz neke tretje države ter vstopi v Republiko Slovenijo preko ozemlja varne države, ne more v Republiki Sloveniji vložiti prošnje za mednarodno zaščito; da v roku 15 dni pripravi vse tiste spremembe predpisov, ki so potrebne za preprečitev zlorab pravice do mednarodne zaščite ter jih v okviru pristojnosti sprejme oziroma  posreduje v sprejem DZ; in da preuči reforme zakonodaje, ki jo v zvezi z migrantsko krizo in zaščito svojih meja v teh dneh sprejema Francija, ter nemudoma predlaga v sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije spremembo zakonodaje tako, da bo nezakoniti prehod meje opredeljen kot kaznivo dejanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine