14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

SDS s predlogom rešitve problema obdavčitve dohodkov delavcev migrantov

Predstavniki poslanske skupine SDS so se danes v Ljubljani srečali s predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije. Sogovorniki so spregovorili o problematiki delavcev migrantov, predvsem v luči neenake obravnave, ki so jo omenjeni delavci deležni na področju davčne zakonodaje.

Predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije so tako izrazili prepričanje, da Slovenija v okviru davčne zakonodaje ne priznava drugačnega položaja delavcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo v tujino, na primer v Avstrijo. Izpostavili so, da se mnoge družine, ki živijo tik ob severni meji zaradi neenake obravnave selijo v tujino, kar zagotovo ni v ponos slovenski državi ter da se v Avstriji z novim letom obetajo spremembe zakonodaje, ki bodo delavce – dnevne migrante davčno nepravično še bolj obremenile kot so obremenjeni že sedaj.

Poslanci, ki so sodelovali na srečanju, so spomnili, da je Slovenska demokratska stranka tista stranka, ki ima posluh za delavce migrante in da smo se s problemom obdavčitve delavcev migrantov ukvarjali že v prvem mandatu vlade Janeza Janše, kjer smo bili na pragu rešitve težave, vendar pa so kasneje prihodnje vlade do tega vprašanja pristopile na drugačen način ter z manj razumevanja. Tudi v vseh preteklih letih smo  problematiko delavcev migrantov pozorno spremljali in predlagali zakonodajne rešitve ter ukrepe, ki bi olajšali težave omenjene skupine delavcev.

Poslanci so v pogovoru poudarili, da se problematika obdavčitve dohodkov delavcev migrantov lahko reši s sporazumom o izogibanju dvojne obdavčitve, torej ne z zakonom o dohodnini, ker ga je razveljavilo Ustavno sodišče, ampak z mednarodno pogodbo, ki je nad zakonom, zaradi česar bi bila pravna varnost zagotovljena. Žal pa kot opozicijska stranka nimamo možnosti, da bi v aktualnem mandatu takšno rešitev lahko tudi uveljavili.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine