11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

SDS, NSi in SNS v zahtevi za sklic izredne seje DZ RS: Gospodarski razvoj zagotavlja dolgoročno blaginjo državljanov

Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije – krščanski demokrati in Slovenske nacionalne stranke so na predsednika Državnega zbora naslovile zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog priporočila v zvezi s problematiko škodljivih in uničujočih ukrepov zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi ter napadov oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov.

V poslanskih skupinah izpostavljamo, da koalicijska pogodba, ki so jo dogovorile stranke Liste Marjana Šarca (LMŠ), Socialnih demokratov (SD), Stranke modernega centra (SMC), Levice (Levica), Stranke Alenke Bratušek (SAB) in Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), izhaja predvsem iz programske vizije in izhodišč stranke Levica. V njej se predvsem zanika dejstvo, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države.

S koalicijskimi zavezami, kot so na primer, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine, da se bo dvignilo prispevno stopnjo PIZ za delodajalce, in sicer do konca mandata v stopnji 0,8 odstotne točke dviga za delodajalce na leto; da se bo pripravilo in uvedlo davek na nepremičnine in premoženje, ki bo bolj obdavčil lastnike več ter večjih nepremičnin, ter še mnogimi drugimi so koalicijski partnerji povzročili začudenje in ogorčenje ne le slovenskih podjetnikov, temveč tudi mnogih organizacij ter vidnih posameznikov. Vsi omenjeni opozarjajo na škodljivost različnih koalicijskih zavez, ki so jih koalicijski partnerji dogovorili in ki tlakujejo pot v socialistični družbeno-ekonomski sistem, ki nikjer na svetu ni bil uspešen in je povsod, kjer je bil uveden ljudem prinesel zgolj bedo in gorje, danes pa v svetu obstaja zgolj v državah kot so Venezuela, Severna Koreja in Kuba.

Predlagatelji zahteve za sklic izredne seje menimo, da gre pri koalicijskih zavezah za neposredno grožnjo slovenskemu gospodarstvu in s tem blaginji slovenskih državljanov in napredku slovenske družbe.

Naj ob tem spomnimo, da so vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij 4. septembra 2018 vlado pozvali, naj takoj pristopi k oblikovanju socialnega pakta in k temu povabi vse socialne partnerje z namenom, da skupaj pregledajo posamezne vsebine koalicijske pogodbe, ocenijo vpliv na gospodarstvo in določijo prioritete ukrepov ter terminski in finančni načrt njihove izvedbe. Po mnenju predlagateljev zahteve za sklic izredne seje, se lahko le na ta način izognemo gospodarski katastrofi, ki jo bodo povzročili ukrepi, dogovorjeni v koalicijski pogodbi, v kolikor bodo realizirani.

Žal so se na slovenske podjetnike in mnoge, ki opozarjajo na škodljive posledice koalicijske pogodbe, predvsem s strani funkcionarjev stranke Levica vsule žalitve in neresnične obtožbe, grožnje ter hujskaštvo. Zaskrbljujoče je, da se na to ni odzvala nobena od ostalih koalicijskih strank in takšnih ravnanj koalicijske partnerice obsodila oziroma se od teh izjav ter napadov ni ogradila.

Predlagatelji zato v zvezi s problematiko škodljivih in uničujočih ukrepov zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi ter napadov oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov predlagamo sprejem naslednjega priporočila:

1. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi RS in koalicijskim strankam, da sprejmejo poziv predstavnikov gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in skupaj dogovorijo novo vsebino koalicijske pogodbe, ki ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije.

2. Državni zbor Republike Slovenije priporoča funkcionarjem vladajoče koalicije, da se vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev uperjenih v slovenske podjetnike in nehajo ogrožati oziroma napadati gospodarski razvoj Slovenije in s tem blaginjo vseh državljanov.

S sprejemom priporočila imajo koalicijske stranke priložnost, da se distancirajo od gospodarstvu sovražnih idej ter napadov in podprejo njegov razvoj, ki edini zagotavlja dolgoročno blaginjo državljanov Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine