14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

SDS: Nekateri ministri raje na dopust kot da bi odgovarjali na poslanska vprašanja

Odsotnost ministrov zaradi dopusta v času rednega zasedanja Državnega zbora RS je nespoštljiva do poslank in poslancev, ob dejstvu, da je bil program dela Državnega zbora za leto 2019 sprejet novembra 2018, pa bi od ministrske ekipe pričakovali odgovorno načrtovanje letnega dopusta.

V torek, 9. julija 2019, se bo v Državnem zboru pričela 10. redna seja Državnega zbora. Dolgoletna parlamentarna praksa je, da so na prvi dan redne seje na dnevnem redu na vrsti vprašanja poslank in poslancev predsedniku vlade, sledijo pa vprašanja ministrom in ministricam. 

Generalni sekretar vlade Stojana Tramte pa je v Državni zbor  3.7.2019 posredoval  dopis glede odsotnosti ministrice in treh ministrov pri obravnavi 1. točke dnevnega red, to je poslanskih vprašanj ministrom, pri čemer je kot razlog odsotnosti pri ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek in ministru za kulturo Zoranu Pozniču navedeno koriščenje letnega dopusta.  

Glede na dejstvo, da pri obravnavi vprašanj poslank in poslancev v primeru odsotnosti ministric oz. ministrov ni možnosti nadomeščanja oz. odgovarjanja na vprašanja  s strani državnih sekretarjev in da v navedenih primerih ne gre za službeno odsotnost, temveč za odsotnost zaradi dopusta v času rednega zasedanja Državnega zbora RS, smo v poslanski skupini SDS mnenja, da gre v tem primeru za nespoštovanje Državnega zbora RS ter poslank in poslancev.  

Ob dejstvu, da je bil program dela Državnega zbora za leto 2019 sprejet novembra 2018, bi od ministrske ekipe pričakovali odgovorno načrtovanje letnega dopusta.

Prav zato je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana naslovil dopis, v katerem ga opozarja na omenjena dejstva in predlaga, da se o tem ravnanju ministrov Šarčeve vlade opravi razprava na kolegiju predsednika Državnega zbora, ki bo potekal dan pred 10. Redno sejo Državnega zbora. 

Celoten dopis vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca predsedniku Državnega zbora se nahaja tukaj.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine