3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

SDS ne podpira zakona o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti

Pri rekordnih prihodkih države za leti 2020 in 2021 bi vsak sposoben minister za finance našel dodatna sredstva, ki bi občinam omogočala višje prihodke.

 

Po tem ko je odbor za finance potrdil predlog poslanske skupine SDS glede zvišanja povprečnin za občine za prihodnji dve leti, koalicijski poslanci s podporo SNS pa so na seji Državnega zbora RS z amandmajem povprečnine ponovno znižali, je Državni svet RS pretekli teden izglasoval soglasni veto glede zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije (ZIPRS) za leti 2020 in 2021. Na današnjem ponovnem odločanju glede ZIPRS bodo poslanke in poslanci ponovno glasovali proti. Poslanec mag. Marko Pogačnik je v svojem stališču jasno povedal, kaj nižje povprečnine pomenijo za občine in občane.

»Višje povprečnine za občine v letih 2020 in 2021 bi imele multiplikativen pozitiven vpliv na proračun Republike Slovenije in na višjo gospodarsko rast. Občine bi vsekakor del denarja namenile za investicije in razvoj,« je poudaril mag. Pogačnik in nadaljeval: »Zmanjšanje povprečnine za občine v višini 70 evrov po predlogu koalicije bo na dolgi rok pomenilo slabši razvoj občin, nižji standard občanov in zmanjšanje konkurenčnosti Slovenije v primerjavi z ostalimi državami. Na kratek rok pa zmanjšanje povprečnine občine v višini 70 evrov za leti 2020 in 2021 pomeni višje cene vrtcev, domov za ostarele …«

Občine imajo iz leta v leto manj sredstev, in to kljub temu da imajo iz leta v leto več zakonskih nalog in s tem višje stroške. »Finančni minister vlade Marjana Šarca je izpostavil, da ima Slovenija najboljši proračun v Evropi. Pri rekordnih prihodkih države za leti 2020 in 2021 vsak sposoben minister za finance našel dodatna sredstva, ki bi občinam omogočala višje prihodke. Govorimo o sredstvih, ki v strukturi prihodka proračunov predstavljajo nekaj več kot 1 odstotek prihodkov,« je bil kritičen poslanec SDS.

V SDS zaradi zmanjšanja povprečnin občinam s strani koalicije ne podpirajo zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2020 in 2021!

Zadnje novice

Sorodne vsebine