17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

SDS: Koliko časa bo Möderndorfer še samovoljno vodil preiskovalno komisijo?

V poslanski skupini SDS so prepričani, da Jani Janko Möderndorfer preiskovalno komisijo vodi arbitrarno in samovoljno ter v nasprotju s poslovnikom obsega parlamentarne preiskave ne želi širiti tudi na stranki SD in SMC.

 

“Člani in članice komisije za poslovnik bodo na današnji nujni seji obravnavali dopis v zvezi z razlago poslovnika državnega zbora in poslovnika parlamentarne preiskave, povezane s predlogom za širitev obsega predmeta parlamentarne preiskave, ki smo ga v poslanski skupini SDS pripravili zaradi Möderndorferjevega arbitrarnega in samovoljnega vodenja preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018.

Vse od ustanovitve omenjene preiskovalne komisije smo v poslanski skupini SDS na Janija Janka Möderndorferja večkrat naslovili predlog tako za razširitev dnevnega reda seje preiskovalne komisije kot tudi za širitev obsega parlamentarne preiskave, in sicer da bi preiskovalna komisija preiskala tudi sume spornega financiranja SD in SMC prek domnevno spornih državnih poslov z oglaševalskimi agencijami. Kljub temu da smo v poslanski skupini SDS prepričani, da poslovnik narekuje, da mora vsak predsednik delovnega telesa ali preiskovalne komisije pravočasno in pravilno vložen predlog za širitev dnevnega reda dati na glasovanje, ne pa samovoljno in arbitrarno odločati, ali bo to sploh storil, smo pri Janiju Janku Möderndorferju vedno znova priča »kreativnemu« tolmačenjem poslovnika.

V poslanski skupini SDS trdimo, da gre pri izvajanju Janija Janka Möderndorferja za očitno kršitev poslovnika, hkrati pa se nam upravičeno zastavlja vprašanje, česa se koalicijski poslanci bojijo in zakaj ne dopustijo, da bi se preiskovalo tudi domnevne sume spornega financiranja SD in SMC.

Od Komisije za poslovnik tako pričakujemo, da sprejme jasno razlago glede 64. člena poslovnika državnega zbora, da mora predsednik delovnega telesa in preiskovalne komisije pravočasno in pravilno vložen predlog za širitev dnevnega reda dati na glasovanje in da ne more samovoljno ter arbitrarno odločiti, da takšnega predloga na glasovanje ne bo dal.

Prav tako pričakujemo, da Komisija za poslovnik sprejme razlago tretjega odstavka 4. člena v povezavi s prvim odstavkom 9. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi, na način, da mora predsednik preiskovalne komisije dati na glasovanje predlog za širitev ali dopolnitev odrejene preiskovalne komisije, ki je že v teku, če predlog vsebuje predlog sklepa, s katerim se predlaga širitev ali dopolnitev obsega odrejene parlamentarne preiskave, ki jo v primeru sprejetega sklepa o širitvi potem uskladi še predstavnikom predlagatelja zahteve na kolegiju predsednika državnega zbora,” so zapisali na spletni strani SDS.

Vabljeni k spremljanju seje na Nova24TV 2 od 9. ure dalje!

Zadnje novice

Sorodne vsebine