4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

SDS in SLS vložili skupno kandidatno listo za evropske volitve

Stranke pred prihajajočimi evropskimi volitvami nadaljujejo z vlaganjem kandidatur na Državno volilno komisijo (DVK). Skupno kandidatno listo sta danes vložili SDS in SLS. Kot je v izjavi za medije dejal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

 

Poleg zdajšnjega evropskega poslanca Zvera, ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS, so na listi še evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin ter evropski poslanec Franc Bogovič iz stranke SLS. Na evropske volitve se podajajo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, vidna članica SDS Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan iz podmladka SDS.

“Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu,” je dejal Zver. Z listo po njegovih besedah računajo na vsaj na štiri poslance.

Kot je Zver dejal že ob predstavitvi liste, v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. “Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt,” je napovedal.

Zver pa je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje glede konkurence na desnici ocenil, da je desnosredinski pol manj razdrobljen, nič pa ne kaže, da bi se leva sredina kaj bolj konsolidirala. Zato imajo po njegovih besedah na prihajajočih volitvah izhodiščno prednost desnosredinske stranke.

Rok za vložitev kandidatnih list na DVK se sicer izteče v petek, ko bo uradno stekla tudi kampanja pred evropskimi volitvami. Potem ko so minuli teden kandidature že vložili v SNS in zunajparlamentarni stranki Dobra država, so ta korak za danes napovedali še v LMŠ, SDS in SLS, NSi, SAB in novonastali Domovinski ligi. V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste.

Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Zadnje novice

Sorodne vsebine