6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

SDS in SLS sta proti izključitvi Fidesza iz EPP

Slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), imajo različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. V SDS izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP, tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami.

 

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti – izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

“SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu,” so zapisali v SDS. Dodali so, da “ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz, in ne njegovi kritiki”.

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so  izpostavili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še možni umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. “V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami,” so še poudarili.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine