15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

SDS in NSi sedli za isto mizo: tako potekajo pravi vsebinski pogovori o ključnih izzivih države!

“Srečanje in programski pogovor ekip SDS in NSi”, je na družabnem omrežju Twitter objavil ⁩zmagovalec volitev Janez Janša in razkril vsebinske pogovore z ekipo strank SDS ter NSi. Predstavniki obeh strank so se usklajevali glede temeljnih problemov države – o zdravstvu ter financah.

Medtem ko bi levica sestavljala koalicijo mimo vseh programov in norm, le da bi še naprej obtala pri koritu, osrednje teme pogovorov pa so kadrovanja in kdo bo zasedel kateri ministrski ali drug visok položaj, pa zmagovalec volitev Janez Janša vodi vsebinske pogovore s strankami, ki bi si želele v reformno koalicijo, s prioritetami, da se uredijo razpadajoče slovensko zdravstvo, pokojninski sistem ter javne finance.

Ureditev zdravstva je prioriteta obeh strank
V sredo sta se tako sestali ekipi SDS in NSi, na mizo pa so, glede na izjavo na Twitterju, položili zdravstveno ter finančno problematiko. Slovenska demokratska stranka je pred kratkim najavila, da bo poslala osnutek koalicijske pogodbe vsem novoizvoljenim parlamentarnim strankam, skupno pa imajo pripravljenih že 78 zakonov, ki čakajo na mandat 2018-2022. Med njimi so reformni ukrepi za vzpostavitev reda na področju davčnih razbremenitev, pokojninskega sistema, kmetijstva, šolstva, infrastrukture, kulture, pravosodja, varnosti, sociale, zdravstva in drugih ključnih sistemov, potrebnih temeljite prenove. Skupaj s strokovnjaki so pripravljeni začeti z delom tisti trenutek, ko bo sestavljena vlada.

Delegacijo SDS so predstavljali dr. Božo Predalič, Franci Breznik, Jelka Godec, Janez Janša, France Cukjati in mag. Andrej Šircelj. V delegaciji so NSi bili mag. Igor Klinar, Matej Hrast, mag. Valentin Hajdinjak, mag. Matej Tonin, Matjaž Trontelj in Janez Cigler Kralj.

Predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin je že pred volitvami kot tudi po volitvah dejal, da bodo šli le v tisto koalicijo, v kateri bodo lahko izpeljali programske zaveze. Tonin je največkrat izpostavil tri zaveze, ki jih namerava NSi uresničiti, če bo v novi vladi. Do 1. januarja 2020 tako nameravajo zmanjšati čakalne dobe v zdravstvu na dopustno raven, zvišati neto plače zaposlenim za vsaj 50 evrov na mesec in pospešiti postopke za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

C. Š./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine