16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

SDS: Dostopen, kakovosten in učinkovit izobraževalni sistem

Zavedamo se, da je izobraževanje temelj vsake družbe, zato bomo zagotovili dostopen, kakovosten in učinkovit izobraževalni sistem, pravijo v SDS glede področja izobraževanja.

“Razbremenili bomo družine in omogočili javne ali zasebne vrtce s koncesijo ob podjetjih, kamor bodo zaposleni starši lahko prednostno vključili svoje otroke ter zagotovili brezplačne učbenike in delovne zvezke v papirni ali elektronski obliki,” zagotavljajo v SDS in dodajajo:

“Skrbeli bomo za zdravje šolajočih s sistemom zdravega prehranjevanja v vrtcih in šolah, s poudarkom na slovenski hrani in subvencionirali prehrano otrokom iz socialno šibkih okolij. Omogočili bomo šport v šolah vsak dan, v učne načrte in učbenike pa vnesli več domoljubja in znanja ter zavedanja o vrednosti nastanka slovenske države.”

V SDS obljubljajo povezavo izobraževanja z gospodarstvom na srednješolski in visokošolski ravni ter razvili dualni sistem v srednjem strokovnem in višjem šolstvu. Skrbeli bodo za kakovost, tako da bomo uvedli zunanjo evalvacijo.

“Spodbudili bomo fakultete, da bodo strokovni izpit za učitelje umestile v magistrski študij. Spodbujali bomo mednarodno izmenjavo dijakov, študentov in uvedli možnost zaposlitve uveljavljenih tujih strokovnjakov, pritegnili Slovence, ki so na tujih univerzah, predvsem pa omogočili delo vrhunsko izobraženim mladim, da bodo ustvarjali v domovini. Suverenost človeka je v znanju,” še pravijo.

Celoten program za področje šolstva, znanosti in športa preberite tukaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine