22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

SDS: Čas je, da Slovenija učinkovito zaščiti svoje meje in prepreči ilegalne migracije

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi obravnavali točko z naslovom »Ustavitev ilegalnih (nezakonitih) migracij in ukrepi za učinkovito zaščito meja Republike Slovenije«.

»Vse od začetka migrantskega vala 2015 smo v SDS pripravili številne predloge, s katerimi bi se Slovenija lahko uspešno soočila z nepreglednimi kolonami ilegalnih migrantov ter uspešno zavarovala naše meje. Vendar pa vlada Mira Cerarja veliko večino naših predlogov ni upoštevala, migrantski tokovi pa ne pojenjajo, zato smo v SDS prepričani, da je potrebno na problematiko, ki predstavlja eno največjih kriz v zgodovini Evrope, opozarjati še naprej, od vlade Marjana Šarca pa pričakujemo konkretne ukrepe,« so zapisali v SDS.

Ponovno povečanje števila ilegalnih prehodov slovenske meje s Hrvaško in z Italijo se je zgodilo v času tik pred državnozborskimi volitvami. Največji mediji so dogajanje takrat prikrili in težave zaradi povečanih migracij niso bile na naslovnicah časopisov, kakor tudi ne pomembna tema predvolilnih soočenj, so še opozorili.

Trend, da v Slovenijo mesečno prihaja toliko migrantov iz Pakistana, Alžirije in podobnih držav, kot prej v več letih, se bo nadaljeval tudi v mesecu septembru. To izkazuje tudi pregled statističnih podatkov Ministrstva za notranje zadeve. »Iz Pakistana je, na primer, septembra v Slovenijo prišlo skoraj toliko migrantov kot v zadnjih dveh letih prej skupaj. Skupno je od januarja do konca septembra v Slovenijo ilegalno vstopilo 6.657 tujcev. Če pogledamo gibanje v zadnjih treh letih, slednje kaže drastično povečanje tudi, če del letošnjega leta primerjamo s seštevkom celotnega lanskega in predlanskega leta. V dveh letih pred letošnjim je policija v seštevku ujela 3010 migrantov, ki so prečkali meje mimo prehodov. To se le uradni podatki, dejanske številke so praviloma višje.«

Kot še opozarjajo v največji opozicijski stranki, je ob tem potrebno spomniti na izjavo nekdanje notranje ministrice, da migranti množično zlorabljajo pravico do azila in da jim pri tem pomagajo tudi nevladne organizacije, ki jih financira vlada in ki politično v glavnem sodijo na levo.

V zadnjem obdobju so boljšo zaščito meja vzpostavile vse naše sosednje države, z izjemo Hrvaške. Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da bo postala končna točka za številne ilegalne migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije. Madžarska je bila prva, ki je učinkovito zaščitila meje in se ubranila pritiska, kateremu niso več vzrok negotove razmere ali vojne na kriznih območjih. Pod novo vlado je svoje meje zaščitila tudi Italija. V kolikor tega v najkrajšem času ne stori tudi Slovenija, bomo v naslednjih mesecih priča priseljevanju, ki ga ne bo mogoče zaustaviti, opozarjajo.

Ob tem je SDS spomnila tudi na financiranje migracij, ki predstavlja resen problem, kar izkazuje dokument Računskega sodišča. »Iz Revizijskega poročila: Učinkovitost in uspešnost ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov izhaja, da znašajo mesečni stroški z obravnavo enega ilegalnega migranta, ki prosi za pridobitev mednarodne zaščite oziroma azil v Republiki Sloveniji, najmanj 1.963 evrov (str. 40 v poročilu), kar pomeni, da so lahko stroški še precej večji. Gre za uradne podatke Računskega sodišča Republike Slovenije. Ne moremo se znebiti občutka, da s takšnim pristopom, ko, kot ugotavlja Računsko sodišče Republike Slovenije,  vsak ilegalni migrant stane mesečno davkoplačevalke in davkoplačevalce Republike Slovenije 1.963 evrov, Vlada Republike Slovenije državljanke in državljane Republike Slovenije postavlja v drugorazredni položaj.«

»Nenazadnje je treba v zvezi z migranti izpostaviti tudi problematiko njihove nastanitve. V posameznih občinah (Črnomelj, Velenje, Ankaran …) so se namreč že oblikovale civilne iniciative, ki opozarjajo na vidike varnosti, na socialne vidike ter na dejstvo, da jih predstavniki v lokalnih skupnostih ne seznanjajo o vprašanjih nastanitve migrantov,« je še zapisano v sporočilu za javnost.

V poslanski skupini SDS zato predlagajo, da se po opravljeni razpravi na odboru sprejme naslednja dva sklepa. Prvič, Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Vlado RS, da uporabi vse razpoložljive pravne, tehnične, kadrovske in mednarodne možnosti ter ukrepe za fizično zaporo meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na način, kot je to storila Republika Madžarska v 60 dneh od sprejema sklepa in s tem poskrbi za zavarovanje meje, varnosti ljudi in njihovega premoženja ter s tem vzpostavi dejanski nadzor pri vstopih migrantov v državo in izstopih migrantov iz države. Drugič, Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Vlado RS, da preneha izvajati in trajno ukine vse nadaljnje aktivnosti povezane z uresničevanjem sistema migrantskih (»begunskih«) kvot ter v roku 30 dni pristojni organ izda odločbe o vrnitvi vseh ilegalnih migrantov, ki se nahajajo v Republiki Sloveniji v Republiko Hrvaško.

Zadnje novice

Sorodne vsebine