12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

SDS bo v tednu dni strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

V SDS, ki je na nedavnih volitvah v DZ zmagala, bodo na osnovi svojega programa v tednu dni pripravili “osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem”, so sporočili na Twitterju. Glede na navedbe prvaka SDS Janeza Janše, da nikogar ne izključuje, je mogoče pričakovati, da bodo osnutek prejele vse v DZ izvoljene stranke.

Pri SDS, ki je na volitvah v začetku junija osvojila 25 poslanskih mandatov, sicer o svojih povolilnih aktivnostih molčijo. Iz izjav predstavnikov nekaterih drugih strank pa je moč razbrati, da so se s predstavniki SDS neformalno pogovarjali.

Iz stranke so v četrtek zvečer prek Twitterja sporočili, da se je sestal strokovni svet, ki je “ocenil rezultate volitev, za katere je pripravil zmagovit program”. Obenem so napovedali, da bo na osnovi tega programa v tednu dni pripravljen tudi osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem. Da je mogoče pričakovati, da bodo osnutek prejele vse parlamentarne stranke, so za STA v SDS potrdili.

Janša se je sicer že prejšnji teden na neformalnem srečanju sestal s predsednikom republike, po katerem je v izjavi za medije tudi napovedal, da bodo vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči prejeli vsi. Omenil je, da se je v DZ uvrstilo devet strank, da je takšna situacija posledica našega izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in da narekuje pristop, pri katerem so k oblikovanju vladne koalicije povabljene vse stranke.

Obenem pa je Janša napovedal, da ne bo sprejel mandatarstva, če bi se izkazalo, da neka druga večina mimo SDS izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado s potrebno podporo poslancev.

Nekatere stranke levo od sredine se namreč v teh dneh intenzivno sestajajo in usklajujejo o oblikovanju morebitne levosredinske vlade, ki bi jo vodil drugouvrščeni na tokratnih volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Obrisi morebitne nove vladne koalicije se bodo pokazali tudi na ustanovni seji DZ ob glasovanju o predsedniku DZ, ki jo je predsednik republike Borut Pahor po današnjem prejemu uradnih izidov volitev sklical za prihodnji petek.

Kdo bi lahko postal predsednik DZ, v strankah uradno še ne razkrivajo, neuradno je slišati, da si tega položaja želi dosedanji premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Prav tako uradno še niso znani potencialni kandidati za ministrske položaje v eni ali drugi vladi.

Janša je sicer v enem od četrtkovih tvitov zapisal tudi, da je po pogovoru pri direktorju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Alešu Šabedru bolj jasna slika o stanju v otroški srčni kirurgiji in zdravstvu nasploh. “Med drugim čim prej potrebujemo sposobnega ministra ali ministrico za zdravje,” je zapisal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine