32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

SDS bo do konca tedna pripravila interpelacijo proti ministru za obrambo Erjavcu, z njim nezadovoljen celo Šarec

Poslanska skupina SDS je danes sklenila, da bo do konca tedna vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Napovedali so, da bodo samo vsebino predstavili na novinarski konferenci še ta teden. Erjavec je sicer deležen očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca.

 

Tudi premier Marjan Šarec je v ponedeljek sporočil, da od ministra Karla Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Knovs je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Erjavec je napovedal, da bo poročilo Šarcu poslal danes ali v sredo, večkrat pa je tudi zatrdil, da je v primeru Škerbinca ravnal pravilno in zakonito.

V ponedeljek je sicer Sindikat vojakov Slovenije predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine