0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(FOTOGALERIJA) Janša na kongresu SDM: Edina prava pot za EU je Evropa narodov, vsiljevanje naddržave bo sprožilo nove odhode iz EU

Slovenska demokratska mladina je danes obeležila svoj 19. kongres, ki je bil tokrat v Rimskih Toplicah v občini Laško in sicer na temo Evrope identitete, svobode in varnosti.

 

Kongresa so se udeležili številni gostje, med drugim tudi predstavnika podmladka NSi in SLS Matjaž Kosi in Danijel Valentine. Kongresa so se udeležili tudi predstavniki podmladkov iz madžarske Fidesz, avstrijske Ljudske stranke, hrvaške HDZ in italijanske Lige.

Delegate kongresa je nagovoril poslanec in predsednik SDM Žan Mahnič, ki je spomnil, da je SDM v parlamentarno proceduro že dvakrat vložila predlog zakona, s katerim bi mladi in mlade družine lažje prišli do neprofitnih stanovanj. Koalicija levih strank je predlog dvakrat zavrnila, sedaj pa so isti predlog vnesli v sporazum z Levico, je dejal.

»Analiza zadnjih volitev v Državni zbor RS je pokazala, da je največ mladih od 18-30 let, ki so prišli na volišča, svoj glas oddalo kandidatom, članom in simpatizerjem SDM, na kar smo še posebej ponosni,« je med drugim dejal.

Spomnil je tudi, da je na lokalnih volitvah v lanskem letu za člane občinskih svetov kandidiralo 308 članov in simpatizerjev SDM, izvoljenih je bilo 56. »Vsi bodo pomemben glas mladih na lokalnem nivoju v naslednjih štirih letih.«

Na kongresu je bila tudi sprejeta resolucija “Evropa identitete, svobode in varnosti”, s katero se med drugim SDM zavzema za Evropo narodov, svobodo govora, suvereno zunanjo politiko, obrambo evropskih meja, nadzor nad priseljevanjem ter kolektivno varnost in obrambo.

Udeležence kongresa je nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je spomnil, da ima trenutno v Evropski uniji kar dvanajst držav manjšinsko vlado, zaradi česar Slovenija ni neka posebnost. Je pa posebnost ta, da pri nas manjšinsko vlado sestavljajo stranke, ki so bile poražene na volitvah.

»Prava pot združevanja evropskih držav je Evropa narodov. Evropa, ki bo zagotavljala enakopravnost jezikov in kultur, soodločanje,« je dejal Janša, ki je ob tem opozoril, da v kolikor bodo nekatere sile vsilile nekakšno nadddržavo, potem je po brexitu pot drugih odhodov iz Evropske unije zagotovljena.

Kongresa pa se je udeležila tudi evropska poslanka Patricija Šulin, ki je dejala, da je globalizacijski sklad namenjen podpori delavcem, ki izgubijo zaposlitev. »Slovenija je pri črpanju teh sredstev zelo slaba. Pa ne samo pri globalizacijskem skladu, tudi pri črpanju ostalih evropskih sredstev je Slovenija zaspala,« je opozorila. Njena kolegica Romana Tomc pa je spomnila, da se je brezposelnost med mladimi v zadnjih letih močno znižala. »Eden od ukrepov EU na tem področju je tudi pobuda za zaposlovanje mladih, ki je državam ponudila financiranje programov za zaposlovanje mladih. Slovenija je bila pri koriščenju slaba, na samem repu držav EU,« je bila kritična.

Janša je ob koncu tudi čestital novi ekipi, ki je bila izvoljena v izvršilne organe SDM. Kot je dejal, besede ekipe odsevajo zrelost in zavedanje, da smo vsi poklicani k temu, da soodločamo o naši prihodnosti. Janša je tudi opozoril, da je pred njimi tudi bitka za svobodo govora v novih tehnoloških pogojih. »To je bitka, ki so jo v preteklosti že izborili vaši pradedje,« je še dejal.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine