15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

SDH glede poročanja medijev o madžarskem solastništvu Save: “Ne razmišljamo o prodaji svojega lastniškega deleža”

Piše: C. R.

Slovenski državni holding, d. d. (SDH) se je odzval na vprašanja medijev in medijska poročanja v zvezi s potencialnim nakupom deleža York v Savi, d. d. s strani madžarskega sklada.

“SDH bo tudi v letu 2022 posebno pozornost namenjal spremljanju poslovanja državnih turističnih družb, analizi razmer v turistični panogi, izvedbi načrtovanih investicij in načrtom družb za okrevanje po posledicah, ki jih je povzročila epidemija covid 19. Za turistične družbe bo v letu 2022 ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi (struktura gostov, spremenjene potrebe oz. pričakovanja gostov, trajnostna naravnanost…). V zvezi s tem je potrebno poudariti, da je SDH v mesecu septembru sklenil Dodatek št. 4 k Pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, d. d., s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. 6. 2022, kar ohranja stabilnost poslovne skupine Sava,” so sporočili.

V prvi polovici leta 2021 je SDH vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogoje nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove.

V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč potrebno preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo, d. d.  Ob tem bo potrebno upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev. Sava, d. d je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim ZSDH-1 znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25% in en glas.

SDH je v Letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati.

“SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save d. d. in ob tem odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da »naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu«, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov,” so še zapisali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine