-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

SD se pred kongresom sooča z veliki težavami, ki segajo v sam vrh stranke

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Socialni demokrati se bodo v soboto podali na veliki kongres. V medijih se je že razširila govorica, da gre za “pomiritveni” kongres, na katerem bo Tanja Fajon vsaj za naslednji dve leti utrdila svoj mandat na čelu stranke kljub porazu na volitvah, ki bi odnesel večino predsednikov strank. Kljub pomiritvi pa zvezda dogodka na Ptuju ne bo predsednica stranke, temveč njen predsedniški kandidat, zaspani in nezainteresirani Milan Brglez. 

Koalicijska SD je v preteklosti doživela že boljše čase. Čeprav ji je uspel ponovni preboj v vlado, je za to plačala visoko ceno. V primerjavi z volitvami leta 2018 je stranka izgubila skoraj 11 tisoč volivcev in tri sedeže v državnem zboru. Stranka je v dneh po volitvah delovala enotno, v ozadju pa so se sprožili procesi, zaradi katerih so danes številni prepričani, da se je njen vpliv in moč v stranki vsaj prepolovil.

Predsednico stranke naj bi na čelu stranke obdržal predvsem “komercialni dogovor”, ki ga je sklenila z novim generalnim sekretarjem stranke Klemnom Žibertom, ki naj bi imel sedaj naprej vse niti v svojih rokah. Bistvo sporazuma naj bi bilo po poročanju Požareport to: Fajonova se skoraj povsem umakne iz življenja stranke, ta pa jo pusti pri miru, dokler še traja njen ministrski mandat.

Golob pometa s Socialnimi demokrati
Fajonova, ki je te dni razburjala v javnosti s svojimi nereflektiranimi izjavami o slovenski “zadržanosti” do vstopu Ukrajine v Nato, naj bi bila tretje kolo tudi v vladi, ne samo matični stranki. V zadevah zunanje politike naj bi resnično moč vihtel Vojko Volk iz Golobovega kabineta. O njem smo pisali nedavno nazaj kot o osmoljenem kandidatu za ambasadorja v Washingtonu, zaradi česar naj bi bil izredno užaljen. Zadnji veliki pokazatelj nemoči zunanje ministrice pa je prišel v obliki prestopa njihovega mariborskega županskega kandidata zdravnika Flisa. Ukradel ji ga je nihče drug kot Robert Golob, ker … Kaj mu pa more?

Milan Brglez (Foto: STA)

Zvezda večera: zaspani Milan Brglez
Tako prav nič ne čudi, da naj bi bil zvezda večera Milan Brglez, ki ga strankino trdno jedro še vedno ni povsem sprejelo za svojega. Evropski poslanec naj bi se na Ptuju predstavil kot predsedniški kandidat in tako vsaj malo popravil vtis, ki ga je s svojimi prvimi nastopi pustil v javnosti. Doslej je deloval utrujeno in nezainteresirano. Pričakovati je njegov nagovor, s katerim bo skušal mobilizirati strankina trdna jedra, a pazljivo. Radikalna retorika, s katero se je “izkazal” v preteklosti, ga bo morda prikupila starim volivcem stranke, z vrednostnim središčem še vedno v NOB, pretirano sredinska in spravljiva pa ga bo skoraj zagotovo odtujila.

Tako goreči in zavzeti so bili v SD pred volitvami. (Vir: Twitter)

Skoraj vedno v vladi, a z opozicijsko retoriko
Kongres pa bo skoraj zagotovo pospremila obilica opozicijske retorike. Stranka SD je v tem pravzaprav svetovni unikum, saj njihova komunikacija ostane enaka ne glede na to, ali imajo v rokah vzvode moči ali ne. Slovenska javnost tako po sistemu “glej in se čudi” spremlja objave na socialnih omrežjih – nazadnje njihovo vabilo na sam kongres. Svoje člane in podpornike pozivajo k udeležbi, saj “Slovenija potrebuje velike spremembe”, svoje člane in podpornike pa pozivajo k udeležbi zato, da bo “drugače”. Številni v stranki, vključno s predsednico, očitno še vedno niso prejeli okrožnice. Sedaj, ko so v vladi, narod nestrpno pričakuje, da se uresničijo njihove obljube. Recimo tista o tridesetih dneh do specialista.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine