11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Šarec že kaže pravi obraz: v oddaji 24ur zvečer se je norčeval iz novinarke in vseh Slovencev: “Vem, da ste zaskrbljeni zaradi te vlade. Saj moja žena je tudi zaskrbljena!”

Novi predsednik vlade Marjan Šarec je v petek zvečer v živo gostoval v informativni oddaji 24ur zvečer, ki jo je vodila novinarka Suzana Perman – čeprav se je Permanova dobro pripravila na intervju in je nekdanjega kamniškega župana presenetila tudi z nekaj manj prijetnimi vprašanji, pa je Šarec v svojih odgovorih spomnil na eno svojih bivših služb. Ne na župansko funkcijo, temveč na službo komedijanta, ko je kot imitator in stand up komik vrsto let poskušal zabavati ljudi tako na Televiziji Slovenija kot tudi na rdečih komunističnih proslavah. Marjan Šarec se je namreč iz Suzane Perman, milo rečeno, norčeval. Čeprav bi morda nekateri njegovi zagovorniki odmahnili z roko, češ da je poskušal biti samo duhovit – in da resnih odgovorov, preden ne bo oblikovana nova vlada Republike Slovenije, tako ali tako ne more ponuditi, pa so teme, ki sta se jih s Permanovo dotaknila, tako resne in občutljive, da nas lahko upravičeno skrbi, kam bo šla Slovenija z Marjanom Šarcem kot njenim upravljavcem. Bojazen, da naravnost v prepad, nikakor ni odveč.

 

Tako kot v popoldanskem intervjuju za Tanjo Gobec (predvajali so ga zvečer v oddaji Odmevi), Marjan Šarec tudi tokrat ni želel odgovoriti na vprašanje, kdo naj bi bil poslanec iz opozicije, ki mu je namenil glas, čeprav je Suzana Perman z omembo ženskega spola jasno namignila, da gre najverjetneje za Ljudmilo Novak iz Nove Slovenije.

Šarec s šarcizmi: “Nestabilna vlada? Mogoče imajo prav, mogoče se pa motijo!”
Zakaj v tako težkih okoliščinah sestaviti kot prvi v zgodovini manjšinsko vlado s štirimi drugimi strankami in podporo skrajne Levice iz opozicije? Nemara vse za položaj, glede na to, da se je lani potegoval za predsedniški stolček, je zanimalo novinarko POP TV, ki je opozorila, da so takšne vlade po navadi nestabilne in da to skrbi tudi velik del slovenske javnosti. “To, da sem v nečem prvi, ni nekaj novega. To, da se lotevam stvari, ki mi jih drugi ne bi pripisali, ni nič novega. Kar pa se tiče stabilnosti in nestabilnosti in kako nič ne bo. Počakajmo, bomo videli, mogoče imajo prav, mogoče pa se motijo,” je v svojem slogu izustil najnovejšega izmed “šarcizmov”.

Nato je dodal, da ne obljublja, da se bosta cedila med in mleko, da pa se bo potrudil po najboljših močeh. A takšne vsebinsko prazne odgovore lahko poda praktično sleherni Slovenec. In to je zaskrbljujoče – Šarec še nikoli doslej, vključujoč volilno kampanjo, ni povedal nič konkretnega.

Zanimiv je bil tisti del pogovora o učinkovitosti manjšinske vlade, ki bi lahko bila pri vsakem zakonu odvisna od Levice. A Šarec je vztrajal, da so manjšinske vlade lahko celo dobra stvar, češ da je več usklajevanja dobra stvar, čeprav s tem lahko izgubijo ogromno časa, hkrati pa je zatrdil, da so z Levico podpisali pogodbo o sodelovanju in da jim ne bo “za vsak zakon potrebno trkati na njihova vrata”. Z drugimi besedami, Levico je priznal kot enakovredno partnerico, ki je zato koalicijska in ne opozicijska stranka, zato v preiskovalnih komisijah in odborih v resnici nima česa iskati, o čemer bo v prihodnje v državnem zboru zagotovo potekala še zelo burna razprava.

Suzana Perman: “Stari ministri, stari obrazi. Ljudje vas niso volili zato, gospod Šarec!”
Suzana Perman je Marjanu Šarcu očitala, da je pred volitvami govoril o novih obrazih, pa vendarle gre v novo vlado s strankami SMC, SD in DeSUS, ki so se med seboj sprle v prejšnjem mandatu in smo zaradi tega Slovenci 3. junija dejansko tudi odšli na nove predčasne volitve. Permanova je Šarcu naštevala imena verjetnega ministrskega nabora. Irena Majcen, Anja Kopač Mrak, Mateja Vraničar Erman, Marjan Šarec, Zdravko Počivalšek. “Sami stari obrazi, gospod Šarec, vaši volivci vas verjetno niso volili zaradi tega, da bi spet gledali iste obraze,” je bila ostra Permanova, medtem pa se je novi premier sprenevedal, da imen še ni videl in da bo počakal, da mu jih položijo na mizo.

S tem si je Šarec pravzaprav samo kupil čas; to SO imena oblastnikov, ki bodo nadaljevali politiko zadnjih štirih let, vprašanje je samo, kako bo to pojasnil premier, ko in če ga bodo novinarji spet spraševali o tem, zakaj je požrl besedo. Fraza “stari obrazi” očitno velja samo za Janševo SDS, pa čeprav je bila v zadnjih desetih letih samo leto dni v koaliciji, sicer pa je ves čas predstavljala konstruktivno opozicijo.

Matej Tonin opozarja: “Še preden je formirana nova vlada, Šarcu že ne moremo več verjeti!”
Novinarka je sicer želela iz Šarca izvleči konkretne odgovore, kako se bo lotil zdravstvene reforme, saj naj bi mesto ministra v tem resorju prevzel nekdo iz njegove stranke; opozorila ga je, da so poleg zdravnikov zaskrbljeni tudi gospodarstveniki in obrtniki, a ta resna tematika je očitno novega premierja strašno zabavala, saj je v odgovoru arogantno zabrusil, “da je zaskrbljena tudi moja žena, ker bom zdaj manj doma”. V nadaljevanju pa dejal, da ni nobene bojazni, da bi “kar vse razpadlo”.

A kot je v zadnjih dneh že večkrat povedal odhajajoči predsednik državnega zbora Matej Tonin, Slovenci Šarcu na besedo ne morejo več verjeti, čeprav še niti vlade nimamo. In to je izjemno slab obet; komik, ki je postal predsednik vlade, po napovedih poznavalcev bržkone mandata ne bo pripeljal do konca, po svoji “predstavi” pa se bo umaknil z odra in odšel, kot je to počel do zdaj v nekem drugem poklicu. Le da tokrat to nikomur več ne bo smešno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine