7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Šarec sploh ve, v kaj se spušča, ko na mesto obrambnega ministra predlaga Karla Erjavca? Si želi na Dob?!

Ko je po dolgotrajni sagi postalo jasno, da bo predsednik drugouvrščene stranke LMŠ Marjan Šarec za vsako ceno sestavil vlado, tudi če bo ta nestabilna, so se pričele pojavljati polemike, kako si bodo koalicijske stranke med seboj razdelile ministrstva. Potem ko je Šarec zaprisegel kot deveti predsednik vlade, je postalo jasno, da bo mesto obrambnega ministra padlo v roke prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca. Na tem mestu se moramo vprašati, če je Šarec dobro premislil svojo potezo, glede na to, da je Slovenska vojska pred načrtom nabave 48 oklepnikov tipa Boxer, nazadnje pa je premier v času nabave patrij pod ministrom Erjavcem pristal v zaporu. 

 

Marca je na dan prišla informacija, da bo obrambno ministrstvo po prekinitvi posla s finsko Patrio kupilo nemške osemkolesnike. Načrt nabave 48 oklepnikov tipa Boxer predvideva, da bo Slovenija morala odšteti 306 milijonov evrov. Za lažjo primerjavo: Slovenijo bi nakup 135 patrij stal 278 milijonov evrov, je pa ob tem potrebno pripomniti, da bodo nemški oklepniki bolje opremljeni od finskih.

Sicer je bila v petek, 17. avgusta, v okviru odbora za zunanjo politiko prekinjena obravnava pobude za sklenitev sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer, ki sama po sebi predstavlja pravno podlago za nakup osemkolesnikov, poroča STA. Seveda ni presenečenje, da je Levica ob razpravi o sporazumu izrazila stališče, da se ji zdi nakup povsem nesmiseln, ob tem pa je novi vladni koaliciji zažugala, da se bo ta morala uskladiti z njo glede višanja vojaških izdatkov in iskanja kompromisa. Ob vztrajanju Levice pri svojem so se uspeli uskladiti, da bo razprava prekinjena, da se bodo lahko poslanci bolj podrobno seznanili z zadevo.

Levica ne razume, da je Slovenija zavezana spoštovati zaveze Natu in EU
Levica je ob razpravi o pomenu nabave osemkolesnikov povsem preslišala pojasnilo državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Miloša Bizjaka, ki je poudaril, da bo z nabavo država uresničila zadano obljubo glede zagotavljanja zmogljivosti zveze Nato za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin do leta 2025. Ob tem pa bodo izpolnjena tudi številna merila, ki so potrebna za sodelovanje v okviru stalnega strukturnega sodelovanja EU na področju obrambe (PESCO). Bizjak se je odzval na izjave, da se z nabavo nikamor ne mudi, in dodal, da je Cerarjeva vlada pričela z izvajanjem postopkov že v času polnega mandata, pobudo pa je potrdil tudi odbor za obrambo. Po besedah Bizjaka je šlo v tej zadevi le za nadaljevanje operativnih postopkov, da bi lahko v oktobru stekel proces ratifikacije v Državnem zboru RS. Ob tem je jasno poudaril, da Slovenija mora izpolnjevati zaveze v Natu in EU .

Slovenija se je glede na odstotek BDP, ki ga namenja za obrambo, znašla na samem repu članic Nata, s tem programom pa bo po besedah Bizjaka do leta 2025 poskušala doseči 1,2 odstotka BDP (sicer je bila podana zaveza o 2 odstotkih BDP). Ni čudno, da se je zaradi dolgotrajnega zanemarjanja vojske ta znašla v katastrofalnem razsulu, tako materialnem kot kadrovskem, zato je nujno, da pride do izboljšav v dobro varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije. Na alarmantno stanje je najbolj izrazito opozorila negativna ocena pripadnikov 74. polka 72. brigade in pridodanih enot Slovenske vojske na Počku februarja lani. Marsikdo se nikakor ni mogel načuditi, da je šest vojakov celo utrpelo ozebline, številnim pa so že po dveh tednih uporabe pričeli razpadati škornji.

Glede na to, da je afera Patria izbruhnila ravno v času nabave finskih osemkolesnikov, se človek vpraša, če bo morebiti tudi tokrat izbruhnila kakšna afera, ki bo za seboj potegnila premierja, kot smo lahko videli v primeru Janeza Janše, ki je moral na krivično prestajanje zaporne kazni. Karel Erjavec se je tedaj spretno opral vseh očitkov, čeprav je leta 2006 kot obrambni minister podpisal pogodbo za nakup patrij. Nihče pa mu prav tako ni mogel do živega, ko so se nanj usuli očitki zaradi neukrepanja v primeru spolnega nadlegovanja v Slovenski vojski, potem ko sta celo vojaški komisiji potrdili, da so bile skoraj vse navedbe vojakinj resnične. Šarec ve, v kaj se spušča?

Zadnje novice

Sorodne vsebine