13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Šarec se spet hoče narediti frajerja pred svetom – s prstom kaže na Bruselj, da je brezbrižen do prisluškovalne afere

Premier Marjan Šarec je danes v Bruslju izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo. Od komisije bi pričakoval poudarek, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti, če gre na pritiske iz sosednje države, je dejal.

 

Na očitke doma, da s svojim ravnanjem ustvarja izredno stanje, da bi si okrepil podporo pred evropskimi volitvami, pa Šarec odgovarja: “Saj ni nobenega izrednega stanja. Odgovorili smo na pritiske, ki so se zgodili, sklicali smo svet za nacionalno varnost, ker je bila vrsta predlogov za to, in to se mi zdi pravilno.”

“Ne moremo biti ves čas samo ponižni in nastavljati drugega lica, moramo povedati, da nekaj ni prav. To smo tudi storili. To ne pomeni, da ustvarjamo izredno stanje. Ni izrednega stanja,” je še izpostavil premier ob prihodu na izredni vrh EU o brexitu.

To, da so poklicali veleposlanico v Ljubljano, da jim pojasni zadeve, in da so poklicali na zagovor tudi hrvaškega veleposlanika, so po Šarčevem mnenju odzivi, ki so povsem na mestu, saj da morajo pokazati, da je Slovenija suverena država in da ima svoje stališče. “Če so v preteklosti naši vodilni ravnali preveč servilno, pa ne morem pomagati. Jaz pač ravnam, kot mislim, da je prav,” je še dejal.

Na vprašanje, ali se bo ob robu vrha o tem pogovoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in voditelji institucij EU, je Šarec odgovoril, da s Plenkovićem vselej spregovorita kakšno besedo na vrhu in da bosta zagotovo to storila tudi v četrtek v Dubrovniku na srečanju v okviru pobude 16+1. “Kolikor vem, so se tudi hrvaški novinarji pridružili protestu proti takšnemu vplivanju na medije,” je še dejal premier.

Šarec sicer ne pričakuje, da bi danes v Bruslju poudarjali to temo, saj je glavna tema brexit. Če bo priložnost, bo o tem govoril s predsednikom komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, a ne verjame, da bo dobil drugačen odgovor od tistega, ki ga je komisija že posredovala. “Očitno je čas, da pridejo volitve in se kaj zamenja,” je še pripomnil ob kritiki mlačnega odziva komisije.

Da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nesprejemljivi, bo tudi Šarčevo sporočilo Plenkoviću, ko bosta govorila o tem. “Pričakujemo, da se Hrvaška vzdrži takšnih dejanj, da čim prej implementiramo arbitražno razsodbo in da Hrvaška preneha s takšnimi praksami, ker niso v interesu ne Slovenije ne Hrvaške,” je še dejal premier.

V Evropski komisiji sicer ne komentirajo najnovejše afere z arbitražnimi prisluhi med Slovenijo in Hrvaško. V torek so za STA sporočili, da so videli medijska poročila, vendar zadeve ne komentirajo, ker gre za bilateralno vprašanje in podrobnosti ne poznajo.

Ob tem so še izpostavili, da komisija v okviru svojih pristojnosti z različnimi pobudami sicer podpira svobodo in pluralizem medijev, vendar pa so primarno članice odgovorne za ukrepanje za zaščito svobode medijev v skladu z evropskimi vrednotami.

Enako so v komisiji dan prej odgovorili na vprašanje, kako komentirajo verbalno noto madžarske veleposlanice v Sloveniji zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je bil upodobljen madžarski premier Viktor Orban.

Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je k omenjenemu danes dodal še to, da so nacionalne obveščevalne službe in z njimi povezane zadeve stvar nacionalnih pristojnosti. “Mi tukaj v komisiji nimamo obveščevalne agencije, nimamo vohunov in nimamo velikih izkušenj v tem svetu, zato ne moremo pomagati,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine