5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Šarec s svojimi botri še naprej »copra« tako imenovano sredinsko koalicijo

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS bodo tudi danes nadaljevali pogovore o koalicijski pogodbi. Po napovedih predsednika SD Dejana Židana bodo po torkovem pregledu pričakovanj NSi danes na vrsti programski predlogi SD in drugih. Kadrovska vprašanja pa bodo po trditvah predsednika LMŠ Marjana Šarca prišla na vrsto, ko bodo uskladili vsebino.

 

Vsebinska usklajevanja med omenjenimi strankami sicer tečejo od petka, v več strankah pa so torkovo srečanje predsednikov šesterice strank označili za korak naprej. Nekaj programskih razlik med njimi naj bi bilo na področju zdravstva, ki ga v strankah potencialne koalicije postavljajo na prvo mesto, pa tudi na področju sodstva in gospodarstva, še težje pa naj bi bilo uskladiti poglede na davčno ureditev. Šarec sicer o vsebinskih razhajanjih ni želel govoriti, češ da pogovorov še niso končali.

Je pa pojasnil, da bodo resorji znotraj vlade ostali takšni kot do sedaj, dodali bodo le ministrstvo za digitalno družbo. V vseh strankah pa sicer zatrjujejo, da se razdelitve resorjev in kadrovskih vprašanj še niso lotili.

Omenja se tudi možnost, da bi si nova koalicija, ki v teh dneh snuje projektno koalicijsko pogodbo, sprva zadala naloge le za prvi dve leti.

Medtem ko so v nekaterih strankah precej optimistični in verjamejo, da bodo lahko na posvetu poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju v petek sporočili, da imajo zadostno podporo v DZ, Šarec poudarja, da bo zaveza o koaliciji dana, ko bodo šteli glasovnice in jih bo 46 ali več.

Kakor koli že, očitno bodo mafijski botri, ki ne želijo izpustiti oblasti iz rok, nadaljevali s svojo raboto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine