10 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Šarec pokazal zaskrbljujoče slabo poznavanje evropskih tem ter resno odsotnost vizije Evropske unije!

Poslanec SDS dr. Anže Logar je Šarca na redni seji državnega zbora opomnil, da mu niti na eno vprašanje ni odgovoril vsebinsko, kar je zaskrbljujoče, ker je pred Evropsko unijo veliko ključnih izzivov, javnost pa praktično ne pozna enega stališča vlade o ključnih temah, s katerimi se sooča Evropska unija.

 

Slovenska demokratska stranka je na svoji spletni strani objavila neavtoriziran magnetogram uvodnega dela seje Državnega zbora RS, ki bo bržkone najkrajša redna seja v zgodovini, saj bo trajala zgolj dva dni. Prvi dan seje je predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja. Poslanca SDS dr. Anžeta Logarja je zanimalo, kakšna je vizija Marjana Šarca glede Evropske unije, še posebej zato, ker bo Slovenija leta 2021 vodila petstomilijonsko evropsko družino.

Poslanec Anže Logar je sprva poudaril, da je bila Šarčeva zavrnitev nastopa v Evropskem parlamentu osiromašenje za Slovence in Slovenke, saj nas je prikrajšal za svojo vizijo prihodnosti Evropske unije v tem ključnem obdobju. Logar je izpostavil, da je Borut Šuklje, mednarodni svetovalec za področje Vzhodne Evrope in Zahodnega Balkana, nedavno tega zapisal, da namerava Hrvaška čas svojega predsedovanja Evropski uniji izkoristiti tudi za sporočanja o težavah pri urejanju svojih mejnih vprašanj. Hrvaška predseduje EU v prvi polovici leta 2020, Slovenija nasledi Hrvaško leto dni zatem.

Šarec v resnici nima česa povedati …

“Gospod Šarec, kakšna je torej vaša vizija razvoja Evropske unije? Kateri so ključni izzivi, ki so pred nami, in katere prioritete bo Slovenija zavzemala v okviru tega? Pa prosim za vsebinski odgovor, s konkretnimi nalogami, ki jih nameravate izpeljat,” je vprašanje predsedniku vlade postavil poslanec Logar.

Dr. Anže Logar, poslanec SDS (Foto: Nova24TV)

Nato je prevzel besedo Marjan Šarec: “Kar se tiče vizije Evropske unije – najprej seveda, zdaj so pred vrati evropske volitve. Po teh evropskih volitvah se bo na ključne funkcije postavljalo nove ljudi, se pravi, predsedovanje Evropskemu svetu, potem predsedovanje Evropski komisiji, Evropski centralni banki in tako naprej (…). Skratka, komisija mora biti bolj aktivna pri vladavini prava, ker doslej ni bila, ampak se je bolj gledalo po strankarskih preferencah. Tukaj ni naključje, saj so tri ključne pozicije zasedene z EPP-skupino. Ko je gospod Juncker rekel, da se ne bo postavil na nobeno stran – nihče tega od njega ni zahteval, on bi se moral postaviti za vladavino prava in reči, da je treba spoštovati sodišča. Mi imamo sedaj tožbo na Evropskem sodišču in tam bomo videli, kakšen bo rezultat.” Šarec je v nadaljevanju govoril še o potrebi po nevtralnosti in željah, kakšna naj bo Evropska komisija po volitvah, o strateških izzivih Slovenije pa niti besede.

Anže Logar je nato Šarca opomnil, da mu niti na eno vprašanje ni odgovoril vsebinsko, kar je zaskrbljujoče, ker je pred Evropsko unijo veliko ključnih izzivov, javnost pa praktično ne pozna enega stališča vlade o ključnih temah, s katerimi se sooča Evropska unija.

Vlada nima pred prihajajočim predsedovanjem nobene vizije

Nato je Logar citiral Šarčevo izjavo: “Verjamemo, da je Evropa dober projekt, potrebujemo pa korenite spremembe.” – Kar v resnici nima nobenega konkretnega sporočila, je dodal Logar. Po njegovem mnenju bi v tem času že moral biti pripravljen jasen načrt, kateri dokumenti na ravni Evropske komisije bodo prišli v proceduro, ne glede na to, kdo bo na čelu Evropske komisije, kdo bo na čelu Evropskega sveta in kdo bo poimensko sedel v Evropskem parlamentu. Predsedovanje pa lahko odloči, katere teme bodo v ospredju, katere pa se bodo puščale vnemar.

Poslanec Logar je Marjana Šarca opozoril, da mora slovenski parlament opraviti vsebinsko razpravo o prioritetnih temah v času slovenskega predsedovanja Evropi

M. V.

Zadnje novice

Sorodne vsebine