11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Šarec nadaljuje s svojo serijo “partizanskih” govorov – po včerajšnjem nastopu v Brestanici bo danes govornik v Podljubelju. Katere “fašiste” bo našel tokrat?

Ob 74. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem bo danes v spominskem parku taborišča potekala tradicionalna spominska svečanost, na kateri bo tokrat kot slavnostni govornik nastopil predsednik vlade Marjan Šarec. Pred slovesnostjo bodo delegacije položile tudi vence k spomeniku J’accuse – Obtožujem, poroča STA.

Slovesnost pripravljajo Občina Tržič, koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenje borcev za vrednote NOB Tržič. Zbrane pod gorskih prelazom v Karavankah bodo pozdravili tržiški župan Borut Sajovic, članica mednarodnega komiteja Mauthausen Monika Kokalj Kočevar in predsednik društva Amicale nationale de Mauthausen et ses komandos Claude Simon.

Delovno taborišče Ljubelj, ki je bilo ena od 49 podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen, je bilo edino koncentracijsko taborišče na Slovenskem. Vzpostavljeno je bilo na slovenski in avstrijski strani za gradnjo predora, ki naj bi izboljšal prometne poti nemške vojske do Jugoslavije.

Pod budnim očesom stražarjev je v izredno težkih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2000 političnih internirancev 13 evropskih narodov. Med njimi je bila polovica Francozov, poleg njih pa še Poljaki, Rusi, Jugoslovani oziroma Slovenci, Nemci, Avstrijci, Židi, Italijani, Danci, Čehi, Norvežani, Luksemburžani, Nizozemci, Arabci, Romi, Grki, Belgijci in Švicarji.

Skozi 1542 metrov dolg predor je prvi avtomobil zapeljal 4. decembra 1944. Predor je v uporabi še danes, vendar služi kot povezava med narodi in državami ter bistveno olajša pot z Gorenjske na zamejsko Koroško. Skozi predor so našli pot tudi begunci leta 1945, ki so se umikali preko Gorenjske na Koroško v Vetrinj.

Glede na to, da ima Šarec tako rekoč celo serijo govorov na spominskih prireditvah, bo zanimivo opazovati, ali bo tako kot včeraj v Brestanici tudi v Podljubelju spet preganjal “fašiste”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine