11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Šarec je menda tako nesposoben, da levica že mrzlično išče tehničnega mandatarja, Gregor Virant pa si spet želi Janeza Janšo

Ker drugouvrščeni Marjan Šarec kljub drugačnim načrtom po junijskih državnozborskih volitvah ne uspe sestaviti koalicije šestih strank, ki tako ali tako ne bi omogočale močne, stabilne vlade, zdaj tudi na levici razmišljajo o tako imenovanem tehničnem mandatarju, poroča Pozareport. Po naših informacijah pa je pritiskov iz ozadja na Marjana Šarca vse več tudi zato, ker si levica ne upa še enkrat na volitve, saj se boji, da bi volivke in volivci tokrat kaznovali izključevalnost nesojene leve koalicije, ki že od predvolilne tekme ob pomoči režimskih medijev napoveduje, da v koalicijo z Janezom Janšo ne bo šla. Kaj lahko bi tako Šarec kot tudi Erjavec in Cerar ostali pred parlamentarnim pragom, močno pa bi izgubil tudi SD, katerega glasovi iz dneva v dan bolj kapljajo k Levici.

 

Ideja o tehničnem mandatarju vsekakor ni nova, piše novinar Bojan Požar v svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije. Z idejo o Jožetu Colariču je slovensko javnost pretresel že predsednik Nove Slovenije, Matej Tonin, a po zadnjih informacijah Šarec ne razmišlja o predsedniku uprave Krke, temveč o nekom tretjem. Levica naj bi zdaj poskušala na mandatarski položaj lansirati Vojmirja Urlepa, bivšega dolgoletnega direktorja Leka, zdaj pa nesojenega poslanca Liste Marjana Šarca. Požar še dodaja, da Šarcu tako slabo kaže, da ga pravzaprav nihče ne jemlje več resno.

Preberite še:  VIDEO-DOKAZ: Gašpar Gašpar Mišič že štiri leta vozi brez vozniškega dovoljenja

Da je izvodenela ideja o Jožetu Colariču, je krivo dejstvo, da ga je predlagal desničarski politik, Matej Tonin. Obstajata še najmanj dva razloga za to. “Namreč, da bi naj bil, seveda kot direktor, (pre)velik diktator, kar se potem znotraj politike, zlasti široke koalicije, bolj slabo obnese, in tretjič, imel naj bi neke svoje osebne zgodbe, ki bi, če bi vstopil v politiko, po logiki stvari postale javne, zanj pa lahko precej zoprne,” še piše Bojan Požar.

Virant: Raje Janša, kot Šarec
Oglasil se je celo
Gregor Virant, eden glavnih krivcev za razpad druge Janševe vlade, ki je na Twitterju zapisal, “da si nisem mislil, da bi me lahko karkoli pripeljalo do tega, da bi si želel, da Janša, kljub vsem nahrbtnikom, spet postane predsednik vlade. No, in potem je prišel Marjan Šarec.”

A glavni razlog, da se levica ne more poenotiti okrog mandatarja, je dejstvo, da se nihče noče ukloniti drugouvrščenemu Šarcu, sicer županu Kamnika, saj so vsi, eden za drugim, prepričani, da so bolj sposobni od nekdanjega komika. Miro Cerar očitno noče biti pod Šarcem niti minister, Alenka Bratušek pa ima prav tako svoje načrte, ob tem, da ne prenese niti Mira Cerarja niti Karla Erjavca. Hrbta naj Šarcu ne bi obrnil  le Dejan Židan, pa še to samo zato, ker ga želi pridobiti na svojo stran, da bi skupaj dokončno razbila SMC in njegove poslance pridobila pod svoj vpliv. Pozareport še poroča, da so že pred dnevi posamezniki iz LMŠ in SD tako pripravili tajni seznam kadrov SMC po državnih podjetjih, agencijah in skladih.

Branimir Štrukelj navija za vstop Levice v vlado
Predčasnih volitev pa si ne želijo niti v SVIZ. Generalni tajnik
Branimir Štrukelj javno protestira proti prodaji Nove ljubljanske banke, saj pravi, da je nesmiselna in neumna, po navedbah Požarja pa naj bi močno navijal in lobiral za Šarčevo vlado, v katero bi vstopila Levica in ne Nova Slovenija. Če bi do Šarčeve vlade, pa naj bo še tako šibka in kratkotrajna, vendarle prišlo, pa naj bi SD-jev šef Dejan Židan že izsilil položaj gospodarskega ministra, zato naj bi Zdravko Počivalšek za nagrado za lojalnost dobil mesto kmetijskega ministra.

Kar koli se bo v naslednjih dneh že dogajalo na slovenskem političnem parketu, smo lahko vseeno prepričani v eno stvar. Namreč, da bo levica naredila vse, da se na še ene volitve ne gre.

Zadnje novice

Sorodne vsebine