20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Šarec ima težave: pogovori LMŠ in Levice za zdaj niso obrodili sadov

Stranki LMŠ in Levica ta teden nadaljujeta pogovore glede za zdaj parafiranega sporazuma o sodelovanju Levice z vladnim peterčkom, a zaključkov še ni in tako ni znano, ali oz. kdaj bo do podpisa sporazuma prišlo. O samih pogovorih glede sporazuma o sodelovanju medtem razpravljajo tudi znotraj Levice.

 

Potem ko se je z vodstvom Levice v petek pogovarjal premier Marjan Šarec, pa zdaj pogovori potekajo na ravni poslanskih skupin.

Kot je danes ob robu seje DZ povedal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, bodo v nadaljevanju pogovorov ugotovili, ali lahko zaupanje preraste v podpis sporazuma o sodelovanju. Ob tem ni želel špekulirati, ali obstaja možnost, da protokol ne bo nikoli podpisan. “Organi bodo o tem odločali in bomo potem sprejeli skupno odločitev,” je dodal.

Zaradi nezadovoljstva Levice z izvajanjem za zdaj parafiranega sporazuma o sodelovanju se je namreč zataknilo pri uradnem podpisu sporazuma o sodelovanju s peterčkom vladnih strank, ki je bil predviden za minuli torek. Petkovo srečanje vodstva LMŠ in Levice ključnih zbližanj ni prineslo, kar je formalni podpis sporazuma postavilo pod vprašaj.

Ena najostrejših kritik Levice leti na imenovanje Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinet predsednika vlade Šarca. Za Levico Črnčec ostaja nesprejemljiv, Šarec pa je povedal, da od njegovega imenovanja ne odstopa, da mu zaupa in ga želi imeti v krogu svojih najožjih sodelavcev.

Premier je tudi v soboto ob robu slovesnosti ob mednarodnem dnevu miru priznal, da imajo z Levico o tem različna stališča, a vztrajal, da je kadrovska politika v kabinetu predsednika vlade v pristojnosti premierja. Kljub temu pa po pogovorih z Levico ni dobil vtisa, da lahko izgubi njeno podporo.

Poleg Črnčeca so problem nekatera vsebinska razhajanja. Med pomembnimi vprašanji je Levica že izpostavila prodajo NLB, vprašanje oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine