11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Šarec glede Katalonije kritiziral Pahorja, ni pa omenil Kučana

Premier Marjan Šarec je danes v Bruslju obžaloval neenotnost slovenske zunanje politike glede katalonskega vprašanja in kritiziral predsednika republike Boruta Pahorja zaradi nedavnega neformalnega sprejema katalonskega predsednika Quima Torre. Poudaril je še, da vprašanja samostojnosti Slovenije in Katalonije ni mogoče primerjati.

“Obžalujem, da naša zunanja politika spet ni bila enotna, kljub dogovoru, da bo naše ravnanje enotno,” je dejal Šarec, ki je o katalonskem vprašanju ob robu vrha EU v Bruslju govoril s španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

“Čudijo me ravnanja nekaterih, ki imajo veliko daljšo kilometrino v zunanji politiki, kot jo imam sam. Vsaj tako sem pred časom poslušal,” je poudaril premier. “Glede na dolgo kilometrino gospoda Pahorja sem pričakoval drugačno reakcijo,” je dodal.

“Treba je poznati tudi protokol, kdo sprejema koga, in upoštevati tudi ravni obiskov,” je še opozoril Šarec. Na vprašanje, kako tolmači Pahorjevo odločitev, pa je odgovoril le, da je to treba vprašati predsednika.

Ni pa omenil Milana Kučana, nekdanjega predsednika države, in evropskega poslanca Iva Vajgla, ki sta katalonskega predsednika gostila v Ljubljani.

V Španiji je kar precejšen vihar glede tega, tudi mediji so polni te tematike, vendar sta imela s premierjem Sanchezom konstruktiven pogovor, prihaja v Slovenijo, naši odnosi so zelo dobri, je izpostavil Šarec.

Premier je tudi ponovno pojasnil stališče slovenske vlade glede katalonskega vprašanja: Španija je suverena in demokratična država, katalonsko vprašanje je notranja zadeva Španije, vprašanj osamosvojitve Slovenije in Katalonije ni mogoče enačiti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine