22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Šarčeva vlada že financira spletne portale, ki pretežno pišejo kar v srbski cirilici

Marjan Šarec je prejšnji teden razburil z obljubo srbski kolegici, da bomo v Sloveniji poskrbeli za pouk srbskega jezika na kar 20 osnovnih šolah, davkoplačevalci pa so opazili tudi obstoj spletnega portala Štajerske novice (stajerska.eu), ki ga izdatno sofinancira JS RS za kulturne dejavnosti. A omenjen spletni portal pretežno poroča kar v srbskem jeziku, večina novic pa je celo v cirilici.

 

Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec in srbska predsednica vlade Ana Brnabić sta prejšnji teden izvedla skupno sejo njunih vlad, kar je sprožilo precej zgražanja državljanov ob siceršnji nejasni usmerjenosti naše zunanje politike. To še posebej zbode v oči ob izraziti Šarčevi zunanjepolitični neaktivnosti in tem, da je Brnabićevo obiskal že poleti. No, na zadnjem obisku se je Brnabićeva Šarcu zahvalila tudi za dogovor, da bo prihodnje šolsko leto na vsaj 20 osnovnih šolah v Sloveniji omogočen pouk srbskega jezika.

Država že dalj časa sofinancira medij, ki izdaja kar v srbskem jeziku

No, kot kaže Republika Slovenija že dalj časa financira celo medije, ki izdajajo v srbskem jeziku. Tako smo naleteli na spletni portal Štajerske novice (dostopno na stajerska.eu), ki se na naslovnici pohvali, da ga poleg Ministrstva kulture, informiranja in informacijske družbe Republike Srbije sofinancira tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Kot je razvidno, je spletni portal vpisan v razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo pod zaporedno številko 1519, izdaja pa ga Društvo štajerska skupnost. Na spletnem portalu se sicer pretežno znajdejo novice v srbskem jeziku, od katerih je večina napisana kar v cirilici.

rtical-align: middle; height: auto; max-width: 100%;”>

Omenjeni portal (Foto: posnetek zaslona)

Portal zajetno financiran z davkoplačevalskim denarjem

Izdajatelj omenjenega portala je sicer po podatkih erar od Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti prejel že za 23.914 evrov davkoplačevalskega denarja, dodatno pa so ga sofinancirali tudi Slovenska turistična organizacija, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor, manjši zneski pa so na njihov račun pritekli tudi od Finančne uprave RS in njene predhodnice DURS. Skupno se je od vključno leta 2006 tako skupno nateklo za 27.587,54 evrov proračunskega denarja.

Vir: erar

Šarec je postal talec leve paradigme v zunanji politiki

O Šarčevih odnosih s Srbijo smo se v luči vztrajanja njegove vlade pri arbitražnem sporazumu že poleti pogovorili s profesorjem Bogomilom Ferfilo. Ta je že takrat podvomil o možnostih za uspeh vztrajanja Šarčeve vlade pri mednarodnem pravu: “Treba se bo usesti s Hrvaško in se dogovoriti o poteku meje, o tem ni nobenega dvoma. Šarec je v svojem programu celo obljubljal ureditev razmer s Hrvaško, a menim, da je zdaj padel v kolesje zlasti leve paradigme v zunanji politiki in tega Cerarjevega neskončnega mednarodnega prava in iz tega se enostavno ne izmota.”

Dr. Bogomil Ferfila (Foto: Fakulteta za upravo)

Takrat smo za mnenje poprosili tudi političnega analitika Mitjo Iršiča, ki je izrazil mnenje, da je Šarec politični mrhovinar, ki se sicer, kot rečeno, rad drži nazaj in igra vlogo modrega, odločnega, a preudarnega politika, ki so jo zgradili njegovi globokodržavni gospodarji skozi svoje servilne medije, neke prave strategije, ne notranje ne zunanjepolitične, pa nima. “Razen te, da politično preživi in čim dlje igra to vlogo svojega življenja, ki so mu jo namenili, in najbrž edino, za katero je do zdaj bil dobro plačan. Da Vlada RS zunanjepolitično deluje kot barka brez krmarja, je pač posledica. Do zdaj se kot premier ni udeležil še nobenega obiska v katerikoli od sosednjih držav niti ni sam sprejel kakšnega od njihovih pomembnih državnikov,” je še takrat opozoril Iršič.

Mitja Iršič (Foto: Demokracija)

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine