10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Šarčeva vlada umaknila Turčijo s seznama varnih držav: V kratkem lahko pričakujemo nov naval turških migrantov, ki jih Slovenija nima namena vrniti!

Vlada Marjana Šarca je v četrtek posodobila uradni seznam varnih držav iz leta 2016. Na seznamu so tri nove države, med njimi pa ni več Turčije.

 

Šarčeva vlada je na četrtkovi seji izdala odlok o določitvi seznama varnih izvornih držav. Novi seznam bo po objavi nadomestil odlok iz leta 2016.

Na novem seznamu je 14 držav, to so: Albanija, Alžirija, Bangladeš, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Egipt, Gruzija, Kosovo, Maroko, Nepal, Senegal, Severna Makedonija, Srbija in Tunizija.

 
Lahko pričakujemo naval turških migrantov

Na seznamu pa po pisanju STA ni več Turčije. Vlada naj bi o sprejetju odloka obvestila Evropsko komisijo. Kot so izpostavili pri V4 Reportu, to pomeni, da Slovenija ne bo več vračala migrantov ali osumljencev v Turčijo.

“Ni, kot da je Slovenija do sedaj pošiljala ilegalce nazaj v Turčijo, a to postavlja nevaren precedens, ki bo samo privabil še več migrantov v Slovenijo,” so opozorili pri V4 Reportu, kjer se sprašujejo, kaj namerava Šarčeva vlada storiti z ilegalci, ki jih ne bodo deportirali nazaj v Turčijo.

“Za to ne moremo kriviti EU, ki plačuje Turčiji velike denarje, da sprejme nazaj ilegalce. Vladi Grčije in Slovenije sta sprejeli brezglavo odločitev, da ne pošiljata migrantov nazaj,” so še zapisali in dodali, da temu ne moremo reči “solidarnost”.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine