2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Šarčeva vlada kadruje na polno: nekdanja poslanka SMC Lilijana Kozlovič prevzema vodenje agencije za okolje, urad za mladino pa bo vodil član SD Tin Kampl

Vlada je danes Lilijano Kozlovič imenovala za v. d. generalne direktorice Agencije RS za okolje (Arso). Vlada jo je na položaju imenovala do imenovanja generalnega direktorja Arsa, a za največ pol leta, do 2. decembra. Na položaju bo nasledila dosedanjega v. d. generalnega direktorja Gregorja Slugo.

 

Kozlovičeva je magistra prava in ima bogate izkušnje z vodenjem v državni upravi, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje in dodali, da je bila med drugim načelnica Upravne enote Koper, poslanka in generalna sekretarka vlade.

Kot so danes zapisali na vladi, lahko v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika na položaj direktorja organa v sestavi ministrstva po zakonu o javnih uslužbencih brez javnega natečaja največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti.

Arso je do novembra lani vodil Joško Knez, ki je s položaja odstopil po tem, ko je takratni minister za okolje in prostor Jure Leben mesec pred tem odredil notranji nadzor nad delom Arsa v primeru dveh postopkov, ki so ju vodili v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Ugotovitve neodvisne komisije za notranji nadzor so pokazale številne nepravilnosti, saj sta bili pri obeh postopkih kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb.

Vlada je nato na položaj v. d. generalnega direktorja Arsa imenovala Slugo, ki je pred tem od leta 2013 opravljal naloge namestnika generalnega direktorja agencije. Sluga je bil na ta položaj imenovan do imenovanja generalnega direktorja oz. za največ šest mesecev, do 15. maja.

Natečaj za generalnega direktorja Arsa je bil sicer objavljen v začetku januarja, rok se je iztekel proti koncu januarja.

Seveda to še ni vse. Vlada je na današnji seji za direktorja urada za mladino imenovala Tina Kampla, ki je urad že doslej vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Imenovanje velja od 1. junija 2019, njegov mandat pa traja pet let, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kampl je na čelu urada od decembra lani, ko so z njim zamenjali razrešenega Roka Primožiča, ki ga je tja ustoličila vlada Mira Cerarja.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je zamenjavo na čelu urada lani predlagal v skladu z določbo zakona o javnih uslužbencih, ki vladi omogoča, da brez razloga v enem letu od nastopa funkcije razreši predstojnika organa v sestavi ministrstva.

Pikalo sicer prihaja iz SD, tudi Kampl pa je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral za poslanca na listi SD. Kampl je bil pred imenovanjem na čelo urada predsednik Mladinskega sveta Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine