18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Salonit Anhovo in Soške elektrarne v izgradnjo sončne elektrarne

Piše: P. T.

Predstavniki Salonita Anhovo in Soških elektrarn so sklenili dogovor o preučitvi možnosti za skupno sodelovanje na področju obnovljivih virov energije. Načrtujejo postavitev sončne elektrarne in tehnologije za proizvodnjo vodika. Dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, je ob tem povedal: »Naš strateški cilj je razogljičenje proizvodnje cementa in to vključuje uporabo energije iz obnovljivih virov – sončne energije in vodika, pridobljenega iz obnovljivih virov. Direktor Soških elektrarn Nova Gorica, mag. Radovan Jereb, pa je ob tem še dodal: Veselimo se novih projektov na področju obnovljivih virov in pozdravljamo tovrstna sodelovanja z družbami v regiji.

Za Salonit Anhovo je prvi korak do razogljičenja proizvodnje uvedba paketa tehnoloških rešitev, ki bodo vodile do 15% znižanja ogljičnega odtisa do leta 2025 ter obenem omogočile znižanje ostalih emisijskih parametrov. Ta paket tehnoloških rešitev vključuje tudi investicije v pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov – postavitev sončnih elektrarn v skupni električni moči 5 do 10 MW in tehnologije za shranjevanje tako pridobljene energije.

Prva sončna elektrarna v industrijskem kompleksu Salonita Anhovo, ki bo letno proizvedla 2.120 MWh električne energije, bo stala na strehi enega od večji objektov v bližini kamnoloma. Dogovor o izgradnji je Salonit Anhovo podpisal s podjetjem Interenergo, gradnja se bo začela konec novembra 2021. S Soškimi elektrarnami pa preučujejo možnosti za izgradnjo dodatne sončne elektrarne v kombinaciji s proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov – Poleg baterij predstavlja vodik najpomembnejše skladišče energije, pridobljene iz obnovljivih virov, igral pa bo tudi pomembno vlogo pri razogljičenju industrijskih procesov. Salonit Anhovo vidi možnost nadaljnjega preboja na področju razogljičenja v uvajanju tehnologij zajemanja, shranjevanja in predelave CO2, kjer pa ima pomembno vlogo ravno vodik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine