9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Saj ni res pa je: Svet za nacionalno varnost si želi spremembo zakonodaje za možnost ukrepanja proti vaškim stražam, proti njim aktivno lobira tudi ljutomerska SD

Svet za nacionalno varnost je na današnji redni seji med drugim naložil ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je denimo Štajerska varda, poroča STA. 

 

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Svet za nacionalno varnost sprejel tudi nov poslovnik, obravnaval poročilo s področja nezakonitih prehodov državne meje ter predlagal vladi v sprejem Nacionalno strategijo za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma.

Želijo kazenske sankcije proti vaškim stražam in Štajerski vardi

Spremembo kazenskega zakonita ter dopolnitev predpisov, ki urejajo prekrške, pa je Svet za nacionalno varnost pristojnima ministrstvoma naložil “z namenom ustrezno sankcionirati združevanje in aktivnosti raznih organizacij, ki posegajo v pristojnosti državnih organov ter pri ljudeh vzbujajo negotovost glede njihovega delovanja”.

V minulih dneh so mediji sicer spet poročali o aktivnostih, usposabljanjih in “patruljiranju” pripadnikov Štajerske varde ob slovensko-hrvaško meji. Štajerska varda, ki jo vodi zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve obsojeni Andrej Šiško, je v zadnjem času spodbudila tudi zanimanje tujih medijev, denimo britanske tiskovne agencije Reuters.

Člani varde so se pri svojih aktivnostih večkrat tudi srečali s policijo. Ta je Šiškovo skupino nadzorovala, a pri tem ni odkrila nobenih nezakonitih dejavnosti.

Je pa policija danes na Tumblerju zapisala, da nasprotuje ustanavljanju samooklicanih skupin in t. i. vaških straž ter njihovim aktivnostim ob državni meji, “ker aktivnosti, ki jih izvajajo, predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj”.

Zato policija skladno z zakonom in pooblastili, z namenom pravočasnega preprečevanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prekrškov, izvaja zakonsko opredeljene aktivnosti oziroma uradne postopke na območjih, kjer se nahajajo pripadniki omenjenih skupin, so zapisali in dodali, da pri varovanju državne meje veliko pozornosti namenjajo varnosti ljudi, ki živijo ob meji in vzpostavljanju partnerskega sodelovanja z občani v lokalni skupnosti.

Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da imajo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države. “Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi,” so zapisali na ministrstvu in dodali, da bo policija tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi. Ob tem so spomnili, da je znana tudi prva sodba sodišča, ki je obravnavala tovrstne skupine in obsodila ravnanje posameznika.

Kot so še dodali, policija skrbno spremlja tovrstne aktivnosti in bo nemudoma ukrepala ob zaznanju kaznivih dejanj ali prekrškov. Na ministrstvu pa že pripravljajo spremembe področne zakonodaje, ki bi policiji dale večja pooblastila za pregon tovrstnih dejanj.

Tudi SD v Ljutomeru proti “vaškim stražam”

Zanimivo pa je, da se je v zvezi s tem na javnost v Prlekiji obrnil tudi ljutomerski odbor SD, torej stranke, ki doživlja notranjo krizo. V sporočilu za javnost so pozvali državljane in državljanke, naj ne iščejo kontaktov z raznimi paravojaškimi organizacijami. “Ker se tudi v naši skupnosti pojavljajo javni pozivi k vzniku »prleške« Štajerske varde oz. se prek socialnih omrežij »iščejo prostovoljci« za potrebe varde, pozivamo občanke in občane, naj zaupajo zgolj pooblaščenim varnostnim organom (Policija, Slovenska vojska) in se ne vključujejo v tovrstne organizacije, katerih delovanje je sporno in v obstoječi varnostni sistem vnašajo škodljiv nered,” so zapisali.

Država Slovenija svojim prebivalkam in prebivalcem zagotavlja varnost izključno prek za to pooblaščenih organov pregona, zaradi česar oblikovanje vard podobnim uniformiranih in oboroženih skupin, usposobljenih in izurjenih za uporabo nasilja, Socialni demokrati ostro obsojamo in jih smatramo kot poskus rušenja države ter spodkopavanje njene ustavne ureditve. Nelegitimno organiziranje tovrstnih skupin razumemo kot pojav širjenja strahu, kar je povsem nesprejemljivo in v nasprotju z vrednotami, ki jih v državi zagotavlja njena ustavna ureditev,« so še zapisali. No, precej nenavadno glede na to, da SD zelo časti NOB. Kot je znano, so partizani nastali kot paravojaška skupina in ob okupaciji leta 1941 niso bili redna vojska.

Sicer pa je vpliven član ljutomerske SD razvpiti nekdanji novinar Dejan Karba, ki je tudi občinski svetnik SD v Ljutomeru, kot novinar Dela pa je poročal predvsem o vojaških zadevah, tudi o aferi Patria. Pred kratkim pa je postal svetovalec poslanske skupine SD.

Zadnje novice

Sorodne vsebine