28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Saj ni res, pa je: med prejemniki nadomestila poslanske plače tudi Jan Škoberne, sin šaleškega tajkuna

Več kot imajo nekateri denarja, bolj brez sramu se prisesajo na državni proračun. Tokrat je govor o Janu Škobernetu, sinu šaleškega tajkuna Marka Škoberneta, ki je zaprosil za nadomestilo plače, potem ko ni bil vnovič izvoljen za poslanca Državnega zbora RS. 

 

Zakonodaja sicer omogoča, da imajo nekdanji poslanci po prenehanju mandata pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in to največ pol leta, v primeru, ko po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Mogoče je podaljšanje za obdobje šestih mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. V primeru, da so poslanci funkcijo opravljali v obdobju več mandatov, imajo ti možnost, da za vsak mandat dobijo podaljšanje za obdobje treh mesecev, to pa ne more biti daljše od šestih mesecev. Težko pa se je ob tem znebiti slabega priokusa, ko človek vidi, da za nadomestilo zaprosi nekdo, ki se je rodil z zlato žlico v ustih.

O podjetni družini Škoberne smo že pisali in pri tem razkrili, da je oče Marko Škoberne z menedžerskim prevzemom prišel do lastništva že več kot desetine velenjskega podjetja Esotech. Očetovo podjetje je na veliko biznisiralo s Teromoelektrarno Šoštanj (Teš), sin Jan pa je bil medtem poslanec, preiskovalec investicije tega istega Teša, šestega bloka. Torej, medtem ko je sin preiskoval, je očetovo podjetje s Tešem v pičlih treh letih dobilo za 2,4 milijona evrov državnih poslov.

Med Katičevo in Škobernetom mlajšim se je spletla posebna naveza
Med Janom Škobernetom in ministrico Andrejo Katičevo se je spletla posebna naveza po tem, ko je ta z odhodom na ministrski položaj Škobernetu, ki je prej služil kot svetovalec pri nekdanjem skupnem šefu, velenjskem županu Bojanu Kontiču, odstopila sedež v parlamentu.

Novembra lani je Škobernetov Esotech ministrstvu za obrambo izstavil tri račune, njihova skupna vrednost je bila 410 tisoč evrov. Podatke je v svoji aplikaciji Erar razkrila protikorupcijska komisija. Prvi račun je bil izdan na petek, 10. novembra, dve minutki po 13. uri, znesek je presegal 73 tisoč evrov. Drugi račun, z identično referenco, je bil višji od 90 tisoč evrov, izstavljen pa je bil v torek, 14. novembra. V sredo, 22. novembra, se je Škoberne mlajši na družabnem omrežju Facebook začutil povezanega s Katičevo in sporočil: “Andreja, ponosni smo nate.” Objavil je tudi povezavo na njeno sliko in izjavo v parlamentu. Poslanec, ki je v zadnjih mesecih do tedaj objavljal zlasti svoje prepotentne fotografije in nekaj Pahorjevih iz predsedniške kampanje, je v delu zapisa omenil trgovanje: “Ampak mi ostajamo trdni in naše vrednote niso na prodaj, ne za stolčke ne za interese.”

V ponedeljek, 27. novembra, je Škoberne mlajši po pol deveti zvečer ponovno občudoval svojo strankarsko kolegico, ki mu je izpraznila poslanski sedež, in delil povezavo na spletno stran stranke in njeno fotografijo; čemu natančno, preberite v objavi. Ni minilo 24 ur, ko je račun ministrstvu, ki ga vodi Katičeva, ponovno izstavilo podjetje, ki ga vodi njegov oče. Tokrat je za posel, ki ga sicer Erar natančneje ne opisuje, ministrstvu zaračunal kar 246 tisoč evrov. Tako velikega posla Škobernetov Esotech z obrambnim ministrstvom, sodeč po Erarju, ni sklenil še nikoli. Edina nakazila segajo v leti 2009 in 2010, a skupaj vsa tri znašajo manj kot najnižji račun, izstavljen novembra – skupaj 29.197,07 evra.

Škoberne mlajši se je ob tem na debelo sprenevedal, na Twitterju je ob objavi podatkov o zlatem proračunskem rudniku za podjetje svojega očeta zapisal: “Na kratko. Esotech ni v lasti moje družine, oče ima cca. 10-odstotni delež. Podjetje večinoma posluje z zasebnimi naročniki, primarno z industrijo, skoraj polovico na trgih izven Slo, in to že več kot 60 let, ter ima več kot 150 zaposlenih.” Kakorkoli, vsakomur je jasno, da je Škoberne dobro finančno podprt, zato bi mu ob normalnem življenjskem slogu uspelo preživeti tudi brez poslanskega nadomestila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine