16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Saj ni res, pa je! Janković in Erjavec gradita levi blok proti Janezu Janši

Prvaka strank PS Zoran Janković in DeSUS Karl Erjavec sta včeraj predstavila in podpisala sporazum o t. i. levem bloku. Po besedah Jankovića ima ta le dve točki; prva je zaveza, da ne bodo šli v koalicijo s SDS, z drugo pa bi se stranka podpisnica obvezala, da bo na prvo mesto postavila človeka in zaščito narave.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković je na slavnostni seji mestnega sveta ob današnjem mestnem prazniku namreč pojasnil tudi svojo pobudo za sporazum o levem bloku.

Janković je pojasnil, da k podpisu sporazuma poziva vse stranke, ki bi to želele. Posebej se je obrnil na premierja, ki opravlja tekoče posle, predsednika SMC Mira Cerarja ter predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki sta bila na seji navzoča. Oba je povabil k podpisu.

Erjavec je svoj pristop k sporazumu podpisal in pojasnil na popoldanski novinarski konferenci, ki sta jo imela z Jankovićem. Kot je dejal, morebitna desna vlada za razvoj Slovenije ne bi bila dobra. Po trenutnih anketah se to lahko zgodi, DeSUS pa v takšni vladi ne bi želel sodelovati, je povedal.

Glavni problem Erjavec vidi v drobitvi strank na levici. Vrsta strank je, ki dosegajo določen rezultat, a ne dovolj dobrega za sestavo levosredinske vlade. Iz tega razloga se Erjavec boji tudi nizke volilne udeležbe levosredinskih volivcev. Prav danes podpisan sporazum pa po njegovi oceni lahko pripomore k mobilizaciji volivcev.

SD in SMC je zato pozval, naj se jim pridružijo pri oblikovanju tega bloka. Ravno Jankovića sicer Erjavec vidi kot edino osebo na levici, ki je sposobna povezati te tri stranke. Prav tako verjame, da bi se lahko programsko uskladili z Levico. Na vprašanje, ali podpis sporazuma pomeni, da bo njegov kandidat za mandatarja Janković, pa je slednji odgovoril, da o tem nista govorila.

Janković je ob tem izrazil prepričanje, da mora državo še naprej voditi leva politična opcija, saj da smo imeli zadnja štiri leta stabilnost, mir in eno največjih gospodarskih rasti v Evropi. Poudaril je tudi, da je bilo glavno mesto deležno spoštljivega odnosa vlade.

“Biti malo levi in malo desni ne pije vode,” je dodal. Katero stranko na levici bo volil, se bo odločil, ko bo videl, kdo vse se bo pridružil sporazumu, je dejal.

Erjavca je označil za “izkušenega političnega mačka”. Da je dobrodošel, je dejal tudi o predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu.

Da s Pozitivno Slovenijo (PS) ne gredo na volitve, se je Janković sicer odločil, ker ne želi drobiti sil na levici. Na slavnostni seji mestnega sveta je spomnil tudi na svoje besede, da bo naredil vse, da prihodnje vlade ne bo vodil predsednik SDS Janez Janša.

Njegovi očitki prvaku SDS so povezani s prodajo Mercatorja 2005, odvzemom tretjine proračuna Ljubljani v letu 2006 ter “zločestim” zakonom za uravnoteženje javnih financ. Najhujše pa je po Jankovićevih besedah, da je Janša potem, ko že ni bil več premier, pozival k ukrepom trojke in “s tem ponujal suverenost Slovenije tujcem v roke”.

Nagovor zbranim na seji mestnega sveta je sklenil s s pozivom k udeležbi na volitvah.

Cerar je po seji mestnega sveta dejal, da gre SMC na volitve samostojno. A je dodal, da bodo še počakali na razvoj dogodkov, da vidijo, kaj se bo s to pobudo še dogajalo.

Vodja poslanske skupine Levica je zapisal, da je smešno, da “je eden od dveh pobudnikov t.i. levega bloka človek, ki je bil v obeh Janševih vladah”. “Ljudje, ki se pred volitvami povezujejo v anti-Janša koalicije, so levičarji samo pred volitvami,” je še navedel.

V stranki Solidarnost pa so navedli, gre pri napovedani povezavi med Erjavcem in Jankovićem za “povezavo med sorodnimi klientelističnimi in nepotističnimi interesi starih političnih strank, ki skušajo s strašenjem pred Janšo na vsak način obdržati svoje politične pozicije”.

Kakorkoli že, ta dogodek dokazuje, da tranzicijska levica svoj program gradi predvsem na nasprotovanju SDS. Kar nas vrača v rdeči srednji vek…

Zadnje novice

Sorodne vsebine